Po včerajšnjem odprtju avtobusnega in železniškega potniškega prometa je vlada odločila, da se z današnjim dnem odpre tudi letalski potniški promet.

 

Vlada je 23. aprila sprejela Odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Republiki Sloveniji. Prepovedali so opravljanje mednarodnih letov iz vseh držav v Slovenijo, tudi znotraj Evropske unije.

V času od začetka sprejemanja ukrepov za varovanje javnega zdravja ljudi in varnosti premoženja so bili na področju opravljanja mednarodnih zračnih prevozov potnikov sprejeti številni ukrepi, ki jih morajo izpolnjevati tako letališča kot letalski prevozniki.

V vseh državah so prav tako sprejeli ukrepe, po katerih se morajo ravnati tako državljani posamezne države pri povratku iz tujine in tudi tujci, ki v posamezno državo (npr. obvezna karantena).

Ukrepi niso več smiselni

Zaradi epidemije ni povpraševanja potnikov po mednarodnih letalskih prevozih. Zato se letalske družbe ne odločajo za opravljanje letalskih prevozov. Ker ni povpraševanja in s s tem povezano tudi ni mednarodnih letov, ukrep prepovedi mednarodnih zračnih prevozov ni potreben in smiseln.

Pravila na letalu in letališču

Kot povsod drugod morajo potniki ohranjati medsebojno razdaljo 1,5 metra. Razkuževanje rok in uporaba maske je obvezno za potnike in vse zaposlene. Obiskovalci in spremljevalci ne bodo smeli na terminal, dostop do terminala bo dovoljen samo potnikom z veljavno letalsko vozovnico. Število potnikov na terminalu in letalu bo prepolovljeno. Najverjetneje bo obvezno tudi merjenje telesne temperature.

Leti na lokalna letališča še vedno prepovedani

Do 12. junija 2020 ostaja prepoved letov na lokalna letališča, saj obstaja varnostno in zdravstveno tveganje. Lokalna letališča ne zagotavljajo vzpostavitev zdravstvenih pogojev in zahtev kot jih določa pristojni organ za javno zdravje.

V Fraportu odločitev pozdravljajo

V Fraportu Slovenija so zapisali, da pozdravljajo vladno odločitev, saj je sprostitev ukrepov za operativno planiranje letenja s strani letalskih prevoznikov ključnega pomena.

Večina letalskih prevoznikov je sicer potniške lete na letališče odpovedala do konca maja. Ne glede na to pa so se v minulih dneh pospešeno pripravljali na sprejem prvih potnikov in namestili vse potrebno za varen zagon potniškega prometa. (Fraport Slovenija)

Preberite še:

Kako se je bilo danes peljati z vlakom?

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Odprti potniški promet! Pravila za potnike!

MR