Odmevne razstave mojstra fotografije Stojana Kerblerja

V Galeriji mesta Ptuj so pred dnevi odprli razstavo Hommage Stojanu Kerblerju in je poklon mojstru fotografije ob njegovi osemdesetletnici. Razstavo likovnih, kiparskih in fotografskih, ki jo je ustvarilo 29 umetnikov, si je mogoče ogledati do sredine januarja.

Foto: arhiv Galerija mesta Ptuj
Umetnike iz domovine in tujine je k sodelovanju povabil kurator razstave Dušan Fišer in nastala so zanimiva dela, ki odsevajo njihov odnos do mojstrovih fotografij. Razstavljajo slikarji in fotografi z območja nekdanje Jugoslavije, svoje fotografije pa je dodal tudi jubilant Stojan Kerbler.
Odprtje razstave Hommage Stojanu Kerblerju in poklon Stojanu Kerblerju v Galeriji mesta Ptuj; foto: arhiv Galerija mesta Ptuj

V Moderni galeriji retrospektiva Stojana Kerblerja tudi z doslej javnosti nepoznanimi deli

Ob umetnikovi osemdesetletnici je na ogled cela vrsta razstav na Ptuju in v okolici, v Moderni galeriji v Ljubljani pa so konec oktobra odprli veliko retrospektivo Stojana Kerblerja. Z njo so želeli preseči prikaz le najbolj znanih ciklov Portreti s ptujskih ulic, Haložani in Koline, zanimalo jih je tudi njegovo ustvarjanje pred in po tem. Ob retrospektivi je avtor Moderni galeriji poklonil 180 fotografij in s tem bistveno dopolnil fundus osrednje slovenske galerije moderne in sodobne umetnosti, ki zdaj premore 217 Kerblerjevih del.

Svoje fotografije na razstavi v Galeriji mesta Ptuj je dodal tudi jubilant Stojan Kerbler; foto: arhiv Galerija mesta Ptuj

V Talumu na ogled fotografska razstava Ljudje

Na ogled so tudi Pogledi, fotografski opus Stojana Kerblerja v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož, v ptujski Miheličevi galeriji, v razstavišču Talum v Kidričevem pa je na ogled razstava Ljudje s poudarkom na Kerblerjevi tovarniški fotografiji.

Ob odprtju fotografske razstave Ljudje je mojstru Stojanu Kerblerju čestital predsednik uprave Taluma Marko Drobnič; foto: PeTv

Praznovanje 64. tovarniškega praznika so namreč v Talumu prejšnni teden sklenili z odprtjem fotografske razstave mojstra fotografije in Talumovega upokojenca Stojana Kerblerja. S svojimi fotografijami – na ogled je 35 fotografij – ni zaznamoval le tovarne Talum, temveč je prispeval k prepoznavnosti slovenske fotografije in slovenske države v svetu, so povedali ob odprtju razstave. Razstava bo na ogled do konca januarja prihodnje leto.
Foto: arhiv Galerija mesta Ptuj, PeTv