Od danes obvezna zimska oprema na vozilih

sneg, motorna-vozila, zimska-oprema

Ste že namestili ustrezne pnevmatike?

Čeprav nas je ponekod po državi že v ponedeljek presenetil prvi sneg in so se v prometu znašla tudi vozila brez ustrezne zimske opreme, pa je od danes dalje na cestah po Sloveniji obvezna uporaba zimske opreme na motornih in tudi priklopnih vozilih, kar pomeni, da morate imeti do 15. marca prihodnje leto nameščene zimske pnevmatike z najmanj 3 mm profila ali letne pnevmatike z najmanj 3 mm profila in snežne verige v vozilu.

policija.si

Danes lahko pri vulkanizerjih še pričakujemo gnečo, policija pa je napovedala, da bodo policisti ob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa preverjali tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo.

Na Darsu svetujejo, da se v času zimskih razmer in še posebej napovedanega sneženja na pot odpravite samo s predpisano zimsko opremo, upoštevajte prometno signalizacijo, ostanite strpni in vožnjo prilagodite razmeram na cesti. Ne prehitevajte plužnih skupin, saj lahko s tem ogrožate svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Računajte, da bo potovanje trajalo dlje, zato se na pot odpravite prej kot po navadi. V družbi DARS bodo za prevoznost in varnost avtocestnega sistema v zimski sezoni 2017/2018 skrbeli s približno 450 delavci družbe in 270 vozili, so še zapisali na Darsovi spletni strani.

Kratki napotki Darsa

  • Ob sneženju ne odhajajte na pot brez potrebne zimske opreme, vzemite si več časa za potovanje.
  • Vozniki tovornih vozil: ob obilnem sneženju lahko vaše vozilo izločijo iz prometa.
  • Ob sneženju pričakujte na cesti večje število vzdrževalnih vozil in plužne skupine ter zmanjšanje potovalnih hitrosti.
  • Plužne skupine ne morejo biti na več mestih hkrati. Na posameznih odsekih lahko ob zelo obilnem sneženju pričakujete tudi do 10 cm snega.
  • Pripravite se na zimo. Naj se promet ustavi le zaradi zelo slabega vremena in ne zaradi vašega slabo opremljenega vozila.
  • Ob obilnem sneženju preložite pot. Razmere se po koncu sneženja hitro uredijo.
  • Pripravite se na najhujše – v avto shranite topla oblačila ali odejo, pijačo in zdravila. Imejte vedno dovolj goriva.
  • Pravočasno se pozanimajte o stanju na cestah.

TM, vir: splet