Od danes do četrtka odprta volišča za predčasno glasovanje

V številnih občinah po državi lahko volivci danes, v sredo in četrtek predčasno glasujejo na lokalnih volitvah. Datume predčasnega glasovanja odredijo občinske volilne komisije, zato predčasno glasovanje ponekod ne bo potekalo vse tri dni, zlasti v manjših občinah, kjer bo predčasno glasovanje mogoče le v enem izmed teh treh dni.

Informacije o možnosti predčasnega glasovanja pa občine objavljajo na svojih spletnih straneh. Volivci lahko predčasno glasujejo na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije, na območju katere so vpisani v volilni imenik in kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče. S seboj pa morajo imeti osebni dokument. Na Ptuju je mogoče danes, jutri in v četrtek predčasno glasovati od 7. do 19. ure na naslovu: Mestna občina Ptuj, Mestni trg 1. 

Proporcionalni volilni sistem in možnost preferenčnega glasu

Pri lokalnih volitvah volivec praviloma prejme več glasovnic (za župana, za občinski svet, lahko pa tudi za svet krajevne skupnosti), ministrstvo za javno upravo volivcem svetuje, naj najprej preberejo navodilo na glasovnici. Ob tem opozarjajo na posebnost volitev v občinski svet pri proporcionalnem volilnem sistemu, kjer obstaja možnost t. i. preferenčnega glasu, da torej volivec obkroži številko pred posameznim kandidatom.

Glasovanje v tujini in zunaj kraja prebivališča ni mogoč

Na državni volilni komisiji v zadnjih dneh posebej poudarjajo, da na lokalnih volitvah svojega glasu ne morete oddati iz tujine ali glasovati na slovenskem veleposlaništvu v tujini, prav tako ne morate glasovati na kraju zunaj svojega stalnega bivališča, kot je to mogoče na predsedniških ali parlamentarnih volitvah.

Za župansko funkcijo v 212 občinah kandidira 688 kandidatov

Najpozneje do jutri morajo volivci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli udeležiti nedeljskega glasovanja, občinske komisije obvestijo, da bi želeli glasovati na domu. Za to možnost se odločajo le redki, več je glasov po pošti, za katere se lahko odločijo tudi invalidi in tisti volivci, ki so v tem času v bolnišnici ali domu starejših.
Splošno glasovanje o kandidatih za župane in občinske svetnike bo v nedeljo, 18. novembra. Za župansko funkcijo se v 212 občinah poteguje 688 kandidatov. Kjer župan v prvem krogu ne bodo izvoljen, bo drugi krog 2. decembra. Glas bo mogoče oddati med 7. in 19. uro.
Vir: DVK