Od 7. ure odprta volišča za lokalne volitve

Po državi se je ob 7. uri odprlo približno 3200 volišč, na katerih bodo volivci odločali o novih občinskih vodstvih za prihodnja štiri leta. Dobrih 1,7 milijona volilnih upravičencev lahko svoj glas odda do zaprtja volišč ob 19. uri.

V Sloveniji danes potekajo lokalne volitve, sedme v zgodovini samostojne države. V 212 občinah se bodo volivci izrekli, komu bodo zaupali vodenje občin v prihodnjih štirih letih. Volili bodo župane in člane občinskih svetov, ponekod pa tudi svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

688 kandidatov kandidira za županski stolček

Za županski stolček se skupaj poteguje 688 kandidatov, od tega 87 v enajstih mestnih občinah. Za okoli 3400 mest v občinskih in mestnih svetih je kandidatov 22.313, za svete četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti pa 13.245. V občinah, kjer prebivajo pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti ter romske skupnosti, bodo v občinski svet volili tudi predstavnike teh skupnosti. Za ta mesta se poteguje 60 kandidatov.

Drugi krog lokalnih volitev bo 2. decembra

Tam, kjer nobenemu od županskih kandidatov v prvem krogu ne bo uspelo zbrati večine glasov, bo o županu odločal drugi krog, ki je predviden za 2. december. V njem se bosta pomerila kandidata, ki bosta v prvem krogu najuspešnejša. Slednji zagotovo ne bo potreben v nekaj manj kot polovici občin; v 36 je namreč le en županski kandidat, v 60 pa sta kandidata dva.
Vse do zaprtja volišč ob 19. uri velja volilni molk, ko je prepovedano vsakršno nagovarjanje volivk in volivcev. Prijave morebitnih kršitev je do 7. ure zjutraj mogoče sporočiti na telefonsko številko Operativno-komunikacijskega centra 080 12 00, čez dan pa dežurni službi inšpektorata za notranje zadeve na številko 080 21 13.
Vir: DVK, STA