Od 15. januarja poostren nadzor nad uporabniki mobilnih naprav v avtomobilu

Policija je skupaj z Agencijo za varnost prometa (AVP) začela nacionalno akcijo, v sklopu katere bodo opozarjali na nevarnost uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Predstavnik policije Ivan Kapun je v izjavi za medije povedal, da se uporaba telefona med vozniki povečuje, saj so leta 2016 zaznali 15.000 kršitev, v letu 2017 pa skoraj 30.000.

Policisti po vsej državi so 15. januarja začeli dvotedensko preventivno akcijo, s katero bodo voznike po vsej državi opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan. Poostreno bodo nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon ter druge naprave in opremo, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje. Uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo se povečuje, takšno ravnanje pa ima negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost.

Voziš? Izklopi telefon! Ali pa varno ustavi na primernem mestu, opravi telefonski klic ali pošlji SMS. Šele nato nadaljuj pot.

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo se povečuje; foto: splet

Kot je pokazala raziskava AVP, med vožnjo kljub prepovedi mobilni telefon uporablja kar 75 % voznikov v Sloveniji. To pomeni, da se še vedno preveč voznikov ne zaveda, kako nevarna je uporaba telefona med vožnjo. Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Spregleda lahko drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu.

Ali ste vedeli?
Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje. Zakonodaja določa, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maska, slušalke, telefon itd.).

Z uporabo mobilnega telefona med vožnjo se namreč zmanjšuje zbranost voznika in njegova pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije z okolja, zato se poveča tveganje za nastanek prometne nesreče. Predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, pa je 120 evrov. A kot kaže raziskava Agencije za varnost prometa, med vožnjo, kljub prepovedi, uporablja mobilni telefon kar 75 % voznikov v Sloveniji.

»Ključno sporočilo, ki ga želimo posredovati voznikom in voznicam je, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo. Če uporabljamo mobilni telefon med vožnjo, je naša pozornost na cesto zmanjšana in tako ogrožamo sebe in drug saj, kljub temu, da gledamo, naši možgani ne vidijo,« dodaja mag. Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa.

Problematika uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ostaja ena izmed prioritet agencije, kjer se bodo še naprej zavzemali za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju kršiteljev. Po njihovem predlogu bi veljala uporaba mobilnega telefona za vožnjo kot hujši prekršek, za katero bi kršitelj poleg denarne kazni v višini 250 evrov dobil tudi 3 kazenske točke. Potekala bo tudi medijska kampanja, s katero bodo širšo javnost osveščali o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo.
Vir: policija.si, avp