Ob šestih zjutraj Ptujčane zbudil zvok sirene

Ob šestih zjutraj je prebivalce Ptuja zbudil zvok sirene, ki je oznanila nevarnost poplav. Slednja je bila sprožena zgolj kot opozorilo za tiste, ki so v neposredni bližini poplavnih območij.

Drava je tudi lani jeseni prestopila bregove; foto: arhiv PGD Starše

Po pojasnilih Dragomirja Murka, vodje ptujske izpostave Uprave za zaščito in reševanje in regijskega poveljnika CZ, je šlo zgolj za pravočasno preventivno obveščanje prebivalcev na večje poplavljanje dravske struge, zato da pravočasno ukrepajo in zavarujejo svoje življenje ter premoženje. Sicer poplavne nevarnosti ni, saj je pretok v kontroliranih mejah oziroma nadzorovanem stanju, so zjutraj sporočili z Mestne občine Ptuj.

Pretok reke Drave se v skladu z napovedmi hidrologov agencije za okolje povečuje, ponekod je po 23. uri že presegel 1200 kubičnih metrov na sekundo. Čez noč se je povečala tudi vodnatost njenih pritokov v Sloveniji. Ob tem bo Drava poplavljala na več mestih ob strugi, zato je za celotno območje struge za danes izdano oranžno hidrološko opozorilo. Kot je povedal vodja ptujske izpostave uprave za zaščito in reševanje Drago Murko, razmere redno spremljajo. Večje nevarnosti ni, a so se zaradi povečanega pretoka odločili ljudi pravočasno opozoriti.

Že konec tedna preventivno zaščitili nekatera območja ob Dravi

Drava na območju Spodnjega Podravja trenutno škode ne povzroča, po besedah Dragomira Murka se je razlila na območju stare struge, a gre predvsem za kmetijske površine, kjer se to pogosto zgodi v čas jesenskih deževij. Gre za območje Krčevine pri Vurberku in pod jezerom v Markovcih, le v naselju Čreta v Mestni občini Ptuj je poplavilo nekaj počitniških hišic. Razmere na celotnem toku Drave spremljajo že od petka, na najbolj ogroženih območjih pa so se na možnost poplav pripravili že konec tedna in preventivno zaščitili nekatera območja.

Na nevarnost opozarjajo tudi v PGD Starše

»Reka Drava je na območju občine Starše prestopila svoje bregove. Vaščane naprošamo, da se poplavljeni reki ne približujejo in s tem ogrožajo sebe in drugih. V primeru intervencije, nas o tem obvestite na številko 112. Ob 5.47 je Regijski center za obveščanje Maribor sprožil sireno za splošno nevarnost. Aktualni pretoki reke Drave na področju Slovenije so objavljeni tudi na spletni strani www.dem.si,« so na facebook strani napisali gasilci PGD Starše.

ARSO in aktualne informacije

Po poročanju Agencije republike Slovenije za okolje (ARSO) danes ob 8. uri je bila trenutna napoved pretoka Drave iz Avstrije za danes do 19. ure 1350 m3/s, do konca dneva pa 1200 m3/s. V spodnjem toku se pretok Drave, zaradi lokalnih dotokov, poveča še za okoli 150 m3/s. Drava ob tem poplavlja na več mestih ob strugi, poroča ARSO.

Vir: STA, ARSO