Ob 13. uri pričetek Mednarodne karnevalske povorke na Ptuju

Kurentovanje bo ta konec tedna doživelo nov vrhunec karnevalskih doživetij. Mednarodna karnevalska povorka bo tudi letos sprevod tisočih karnevalskih mask, tradicionalnih in domišljijskih likov, ki bodo pripovedovali zgodbe o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

59. Kurentovanje je v polnem teku. Mesto je postalo karneval, Ptuj pa uradna slovenska pustna prestolnica. Danes je na vrsti tradicionalna Mednarodna karnevalska povorka, ki predstavlja vrhunec Kurentovanja, v povorki pa bo sodelovalo večje število tujih mask, organizator pa pričakuje okrog 2500 udeležencev.

V ponedeljek bodo ulice zavzele najmlajše maske na Povorki otrok iz vrtcev, letošnji festival pa se zaključuje s pustnim torkom in pokopom pusta.

V središču Ptuja včeraj predstavitev rimske legije in urbane kulture maskiranja

Včeraj se je po ulicah in trgih starega mestnega jedra sprehodila še ena povorka. Mestni pustni korzo je obudil tradicijo prve povorke našemljenih meščanov iz leta 1873.

Med meščane Ptuja je včeraj stopila tudi rimska vojska; foto: Stanko Kozel

Domačim skupinam so se pridružile tudi tri iz tujine; iz Hrvaške, Italije in Velike Britanije. Kot del praznovanja 1950. letnice od prve omembe Ptuja, pa je med meščane stopila rimska vojska. Uprizorili so zbor rimskih vojskovodij, ki je na ptujskih tleh leta 69 za naslednjega rimskega cesarja podprl Vespazijana.

Utrinke z včerajšnjega dogodka na Ptuju; foto: Stanko Kozel

Potek nedeljske mednarodne povorke

Mednarodna pustna povorka bo danes potekala od Potrčeve ceste do Vinarskega trga, Mestnega trga in Minoritskega trga.

Trasa mednarodne pustne povorke na Ptuju.

Na čelu današnje povorke na Ptuju bo 17. princ karnevala baron Jakob Zekel Videmski. Sledi mu bo Pihalni orkester Ptuj. Za njimi se bodo zvrstile skupine in maske: Pokači iz Tržca, Pobrežja in Župečje vasi, Orači iz Podvincev, Leskovca, Lancove in Podlehnika, Vile iz Markovcev, Kopjaši iz Markovcev, Ploharji iz Cirkovc,Piceki iz Nove vasi pri Markovcih, Medvedi iz Nove vasi pri Markovcih,  Gospoda Seisenbergensis Tumultus iz Žužemberka, Tlačani iz Spuhlje, skupine koranto, Cigani Dornava iz ED Cigani Dornava, Dornavski cigani iz TED Lükari Dornava, Lachera iz Italije, Sirene, rojene iz morskih koral iz Šlapanic na Češkem, Faschingsgiled iz Beljaka v Avstriji, Palčki iz Vrnjačke Banje v Srbiji, Sitnan iz Banske Štiavnice na Slovaškem, Ogenj iz Budve v Črni gori,  Monade iz Supetarja na Hrvaškem, Feniks iz Šabca v Srbiji, Veseli klovni, Palčki Pihalne godbe Markovci, Olgoridžini iz OŠ Olge Meglič, Mladikini kuharji iz OŠ Mladika, Modra dupleška pasma iz Dupleka, Kokoti iz Juršincev, Flamingo iz Njiverce, Pat in Mat iz Bukovcev-Vopošnica, Morski psi iz Društva Kocil, Trollsi iz Moškanjcev, Morski konjički iz Siget Stojnci, Simfonija klavirjev iz Spuhlje, Toplice nekoč in danes iz KTD Soviče-Dravci, Zvezde plešejo iz KUD Maska Stojnci, Veliki jag iz Male vasi,  Ruski narod, Bukovci mladina in Vitezi iz Sodincev.

Vir: kurentovanje.net, foto: Stanko Kozel