O VINU IN DRUGE ZGODBE

JUTRI, v četrtek, 2. marca, ob 19.00

Pogovor o(b) filmu Poimenujmo ga jantarno

Call it Amber, Andraž Fistravec, Slovenija,

Poglobljen dokumentarec gledalca popelje na potovanje k izvoru jantarnega vina – starodavnega sloga, ki je v zadnjem desetletju doživel ponovni razcvet. Sodelovali so vinski direktor restavracije Hiša Franko Valter Kramar, televizijka Mojca Mavec, britanski poznavalec Simon J. Woolf in drugi.

V pogovoru o pridelavi naravnega maceriranega vina, ki bo sledil projekciji filma, bodo sodelovali televizijska voditeljica in novinarka Mojca Mavec, vinski direktor Hiše Franko Valter Kramar, režiser filma Andraž Fistravec ter vinarji Srečko Šumenjak, Simon Valentan in Simon Vuk. Sledi še pokušnja belih maceriranih vin (oranžnih vin) štajerskih vinarjev (Šumenjak, Valentan, Lendwines). >

Od petka do nedelje
Moja poredna vila
My Fairy Troublemaker, Caroline Origer, Luksemburg / Nemčija, sinhronizirano
Vila Violeta v posebni šoli trenira, da bi postala zobna vila. Ker ji ne gre najbolje, se pretihotapi v človeški svet. Tam se spoprijatelji z dvanajstletno Majo in junakinji skleneta skrivni dogovor. A stvari se obrnejo na glavo in znajdeta se v pustolovščini, v kateri se pokaže, da lahko vsak najde svojo pot.

Od petka do nedelje v mali dvorani
Gajin svet 2
Peter Bratuša, Slovenija
Štirinajstletna Gaja, ki živi v ločeni družini, se sooči z nevoščljivimi sošolci, doživi vdor v osebni profil na družabnem omrežju in spozna, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Film obravnava pogoste probleme, ki jih srečujemo v današnjem času, kot sta ločitev staršev in nevarnosti svetovnega spleta.

Ta petek ob 18.30, ZADNJIČ
Srečen bo čas
David Sipoš, Slovenija
Sodoben filmski portret Antona Martina Slomškapripoveduje o človeku, ki je domači kulturni prostor odločno pomikal ob bok drugih evropskih narodov, ki so sredi 19. stoletja doživljali preporod. Navdihujoča zgodba o človeku, ki je poznal slovensko dušo in ji posvetil celo svoje življenje.

Od petka do nedelje v mali dvorani
MRI
R.M.N., Cristian Mungiu, Romunija
Matthias se z dela v Nemčiji vrne v Transilvanijo, kjer se skuša ponovno vključiti v vzgojo sina. Pod površjem skupnosti tlijo frustracije, konflikti in strasti … Film prvaka romunskega novega vala Cristiana Mungiuja (4 meseci, 3 tedni in 2 dneva) raziskuje soočanje z neznanim v kriznih časih.

Od petka do nedelje
Rimini
Ulrich Seidl, Avstrija
Ulrich Seidl v prvem delu diptiha o dveh bratih (Šparta prihaja na spored kmalu) raziskuje človekovo nezmožnost, da bi ubežal lastni preteklosti. Rimini je kontroverznemu avtorju filmov, kot so Paradiž, V kleti in Safari, prinesel nagrado za najboljši celovečerec na graških Diagonalah. LIFFe 2022.

To soboto in nedeljo ob 18.00
Lunana: jak v razredu
Lunana: A Yak in the Classroom, Pawo Choyning Dorji, Butan
Smo povezani s tistim, kar je v življenju najbolj pomembno? Zgodba, posneta v najodročnejši šoli na svetu, nas uči, da bomo srečo morda našli tam, kjer jo najmanj pričakujemo. Film je osvojil številne nagrade občinstva in se kot prvi butanski celovečerec uvrstil med nominirance za oskarja. LIFFe 2022.

Naslednjo sredo, 8. marca, ob 19.00

Pogovor o(b) filmu Nekaj sladkega

Tin Vodopivec, Slovenija, 2023, 90 min, romantična komedija zmešnjav
Slovenski film balkanskega temperamenta spremlja zgodbo organizatorke marketinške konference, ki mora v zadnjem hipu najti zamenjavo za svetovno znanega guruja. Romantično komedijo zmešnjav je režiral komik Tin Vodopivec. Igrajo Saško Kocev, Jelena Jovanova, Ula Furlan, Nik Škrlec in drugi.

Z nami bosta režiser, stand-up komik Tin Vodopivec in montažer Miha Šubic, morda pa še kdo iz ekipe.

NAMIG: Vstopnica za kino je primerna pozornost za dan žena. >

V soboto, 11. marca, ob 10.00:
Kino vrtiček: Pat in Mat: Mojstra na delu
Projekciji filma bo sledila igralna delavnica za otroke z Modro delavnico.

V soboto, 18. marca, ob 16.00:
Kinoskop / XR kino: Kapitanka Nova
Po ogledu filma bomo s pomočjo VR očal stopili v virtualno vesolje.

V soboto, 25. marca, ob 13.00:
Z dojenčkom v kino za materinski dan: Lunana: jak v razredu
Vabljeni mamice in/ali atiji z dojenčki. Njihov prvi obisk kina bo ovekovečil profesionalni fotograf.

V četrtek, 30. marca, ob 18.00:
Zgodovina filma: Brez strehe in zakona
Projekciji bo sledilo predavanje o filmu. Predavala bo Anja Banko iz Slovenske kinoteke. Dogodek je del projekta Connecting the Heritage Cinemas of Europe.

V sredo, 5. aprila, ob 10.00:
Filmska čajanka: Alcarràs
Projekciji filma bo sledilo druženje ob čaju in pecivu.

Vir: ptuj.si