Novozgrajeni plavajoči pomol pri gostilni Ribič ima uporabno dovoljenje

Mestna občina Ptuj je danes organizirala testno vožnjo s partnerji ob zaključku investicije izgradnje vstopno-izstopnega mesta pri gostilni Ribič in pridobitvi uporabnega dovoljenja.

Foto Langerholc
Vstopno-izstopno mesto Ribič je del širšega investicijskega projekta »Vitalizacija Ptujskega jezera«, ki ga ptujska občina že več let izvaja skupaj z Občino Markovci. V okviru investicije je bilo zgrajeno vstopno-izstopno mesto v dolžini okrog 27 m, ki je zasnovano kot plavajoči pomol, pritrjen na obrežje na zgrajene betonske temelje za sidranje pontonov.

Za vez med pontoni in temelji so vgrajene jeklene roke in diagonalne povezave s tečaji za prosto gibanje konstrukcije v vertikalni smeri, so pojasnili v ptujski občini, ob tem pa dodali, da je dostop do pomola po gibljivem mostičku, ki se bo prav tako prilagajal višini gladine vode oziroma pomola. Lokacija mostička je na mestu sedanjih vrat v protipoplavnem zidu pri gostilni Ribič. Ob vstopu na pomol je nameščena velika obvestilna tabla z vsemi potrebnimi informacijami.

Vzpostavljena je pomembna vodna logistična povezava; foto Langerholc

S pomolom je znova povezana desni in levi breg Drave

Na mestu, kjer se je izvedla investicija, se je za potrebe pristajanja uporabljal stari mestni pomol, ta pa je bil uničen v veliki naravni nesreči novembra 2012. Ptuj je takrat ostal brez ključne točke za pristajanje v starem mestnem jedru. S pomolom so znova vzpostavili najpomembnejšo vodno logistično povezavo med levim bregom reke Drave – kulturna dediščina z najstarejšim mestom v Sloveniji in desnim bregom reke Drave – termalno-zdraviliški kompleks in golf, prav tako pa predstavlja ključno povezavo s pristaniščem Ranca in dalje z vstopno-izstopnim mestom Zabovci v Občini Markovci.

Vzpostavljen bo javni vodni promet z ladjico

Ptujski župan Miran Senčar je ob zaključku investicije povedal: »Ptujsko jezero predstavlja velik še neizkoriščen potencial za oblikovanje privlačnega prostora za kakovostno preživljanje prostega časa domačinov ter razvoj naravnega in rekreativnega turizma. S to investicijo smo z Občino Markovci dodali pomemben element v sooblikovanju tovrstne ponudbe. Veseli me, da bo znova vzpostavljen tudi javni vodni promet z ladjico.«

Dodal je še, da so z investicijo omogočili tudi nemoteno uporabo ostale, že izgrajene vodne infrastrukture na celotnem območju Ptujskega jezera ter vzpostavili optimalne pogoje za izvajanje športnih, turističnih in rekreacijskih dejavnosti na celotnem Ptujskem jezeru za različne ciljne skupine gostov, turistov, športnikov, rekreativcev in ljubiteljev narave iz Slovenije, Evrope in sveta.

Danes so izpeljali testno vožnjo s partnerji, ki so sodelovali pri investiciji; foto Langerholc

Investicija Mestne občine Ptuj in Občine Markovci

Izvajalec del je bil na podlagi in-house pogodbe Komunalno podjetje Ptuj. Skupna vrednost za izvedbo vstopno-izstopnega mesta Ribič znaša dobrih 129 tisoč evrov, od tega je dobrih 103 tisoč evrov v investicijo vložila MO Ptuj, Občina Markovci pa dobrih 25.7 milijona evrov.
Fotografije: Foto Langerholc