Mobilna aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi, ki jo vlada v okviru ukrepov za preprečevanje širjenja virusa predlaga v četrtem protikoronskem zakonu, bi bila lahko po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika na voljo v nekaj tednih. Zanjo so se odločili na pozive iz zdravstva, kjer se bojijo rasti števila okužb.

 

Stroka apelira k čimprejšnji postavitvi aplikacije
Stroka apelira k čimprejšnji postavitvi aplikacije

Minister na javno upravo Boštjan Koritnik je danes sporočil, da minister se soočamo se s ponovnim porastom števila okužb. S strani zdravstvene stroke so vnovič prejeli apel za pomoč – za vzpostavitev aplikacije, katere edini namen je, da državljanom omogočimo, da izvedo, ali so bili v stiku s kom, ki je okužen.

Aplikacija bo prostovoljna za vse!

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Najprej je bila aplikacija predvidena obvezna za tiste s pozitivnim rezultatom na test COVID-19 in za tiste, ki jim je bila odrejena karantena. Za vse ostale pa na prostovoljni ravni.

Sedaj so si premislili. Prostovoljna bo za vse!

“Pri aplikaciji ne gre za sledenje, ne bo delovala na GPS in ne bo omogočala shranjevanja geolokacijskih podatkov. Aplikacija bo prostovoljna za vse, torej tudi za tiste, ki jim je odrejena karantena ali so potrjeno okuženi z virusom,” je dejal minister Cigler.

Aplikacija prostovoljna za vse
Aplikacija prostovoljna za vse

Aplikacijo uporablja vedno več držav

Nemčija je za razvoj aplikacije porabila več milijonov evrov. Mi bomo za prilagoditev potrebovali največ 40.000 evrov. Večino zahtevanih stvari bomo opravili z že obstoječimi zmogljivostmi ministrstva.

“Glede na to, komu vse zaupamo osebne podatke in za kakšne namene uporabljamo tehnologijo, res ne vidim smisla, da je ne bi uporabljali tudi za boj proti COVID-19. Aplikacijo na podlagi te odprtokodne rešitve danes uporablja 10 evropskih držav,” je dejal Koritnik.

Aplikacijo uporablja že 10 držav
Aplikacijo uporablja že 10 držav

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

MR