Novi župani na Ptuju, v Ormožu, Vidmu, Dornavi

V vseh 212 občinah so volivke in volivci 18. novembra že odločali o članih občinskih svetov, v 156 pa so izvolili tudi župane. Včerajšnji drugi krog volitev pa je potekal še v preostalih 56 občinah, kjer v prvem krogu nobeden od kandidatov ni dobil večine glasov.

Nuška Gajšek je edina županja mestnih občin; foto. arhiv Petv
Na Ptuju je bila volilna udeležba 47,71-odstotna. Nuška Gajšek je zanesljivo s 66,32 % (6.158 glasov) premagala nekdanjega župana dr. Štefana Čelana (33,68 % ali 3.127 glasov) in postala edina županja mestnih občin.

Mestno občino Ptuj bo prihodnja štiri leta torej vodila 37-letna politologinja Nuška Gajšek iz vrst Socialnih demokratov. “Iskreno se zahvaljujem vsem Ptujčankam in Ptujčanom, ki so mi zaupali svoj glas, saj so prepoznali, da Ptuj potrebuje drugačno vodenje. Vem, da nam bo v povezovalnem in pozitivnem duhu, kar bo spremljalo moj mandat, uspelo veliko dobrih stvari. Želim si, da bo kvaliteta bivanja naših občank in občanov čez štiri leta boljša,” je Gajškova povedala po tem, ko je bilo znano, da bo mestno občino Ptuj vodila v novem mandatu, ob tem pa je še napovedala, da si želi dobrega sodelovanja z novoizvoljenim 29-članskim mestnim svetom.

V Ormožu zmagal Danijel Vrbnjak

Napeto je bilo tudi v Ormožu, kjer sta se pomerila aktualni župan Alojz Sok in Danijel Vrbnjak, ki je na letos že kandidira za parlamentarnih volitvah. Tokrat je Vrbnjak (SDS) zbral 55,7 % glasov in postal župan občine Ormož. Dolgoletni župan in nekdanji poslanec Alojz Sok se torej poslavlja z županskega mesta v Ormožu.

Danijel Vrbnjak

Vrbnjak je sinoči na Kerenčičevem trgu v Ormožu že pozdravil in nagovorilo občane in med drugim povedal: »Hvala Ormož, hvala vsem za podporo. Danes mi je zaupana velika in odgovorna naloga. Spoštovanje, razumevanje, poslušnost, združevanje bo moje vodilo, saj želim, da nekaj naredimo iz Ormoža. Skupaj smo začrtali pot in trdno verjamem, da bomo Ormož postavili za nekaj stopničk višje. Ormož si zasluži boljše gospodarstvo in turizem. Živimo v prelepih krajih, kar moramo izkoristiti. Obljubim, da se bomo trudili za mlade, da bodo dobili delovna mesta v svojem okolju.«

 

Občino Videm bo vodil Branko Marinič

Precej napeto je bilo tudi v občini Videm, kjer je Branko Marinič v prvem krogu dobil 28,5 odstotka glasov, Friderik Bračič, aktualni župan, pa 24,8 odstotka. V drugem krogu je bil dosedanji župan Friderik Bračič (SLS), ki je občino vodil zadnjih 12 let, poražen, saj je veliko višjo podporo dobil nekdanji poslanec SDS-a Branko Marinič (60 %).

Branko Marinič

Marinič se je po tem, ko je bilo že znano, da bo videmsko občino vodil prihodnja štiri leta, zahvalil volivkam in volivcem, vsem, ki so mu izkazali zaupanje in obljubil, da bo delal na povezovanju in sodelovanju, saj le to po njegovem lahko vodi do uspeha. Dodal je še, da je napočil čas za spremembe in položnosti vseh, tak pa je bil tudi njegov predvolilni slogan.

 

 

 

Janko Merc je novi župan občine Dornava

Tesno je bilo v Dornavi, kjer je aktualnemu županu Rajku Janžekoviču (SDS) le malo zmanjkalo, da bi zmagal že v prvem krogu. Prejel je 47,1 odstotka glasov, njegov protikandidat Janko Merc pa 27,1. A v drugem krogu se je zgodil preobrat, saj je Merc prejel 51,14 odstotka (650 glasov) in Rajko Janžekovič 48,8 % (621 glasov) in občina Dornava je dobila novega župana Janka Merca.
TM