Nošenje zaščitne maske je enostaven, pa vendar zelo učinkovit ukrep

Obvezna raba mask
Maske več niso obvezne!

“Zaščitna maska je daleč najbolj učinkovit ukrep proti širjenju okužbe. Pri spoštovanju ukrepov je pomembno tudi, da razumemo, zakaj ukrepe izvajamo in da razumemo pomen ukrepov. Ne izvajamo jih, ker je tako predpisal minister za zdravje ali pa vlada, ampak zato, da bomo skupaj omejili širjenje virusa, da se bodo otroci vrnili v šole, da se bo zagnalo gospodarstvo, da bo vsa družba ponovno zaživela. Mislim, da vedno znova premalo poudarjamo, kako nujen je ta enostaven, pa vendar zelo učinkovit ukrep,” je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar.

 

Tudi v strokovni literaturi ni nobene dileme, da so maske še vedno osnovni ukrep za preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Pomembno je, da uporabljamo kvalitetno zaščitno masko in da jo pravilno namestimo.

V zaprtih prostorih ostaja zaščitna maska obvezna, saj se tam virus zadržuje dlje, pa tudi možne varnostne razdalje med ljudmi so manjše. Na prostem smo ukrep nošenja mask prilagodili izkušnjam in nošenje maske ni več obvezno, razen v primerih, ko ne moremo spoštovati priporočene varnostne razdalje dveh metrov.

Z uporabo maske ne ščitimo le sebe, ampak tudi vse okoli sebe, saj je po podatkih trenutno okužen že vsak 25 Slovenec.

“Maska je dokazano najbolj učinkovit ukrep tudi, ker je virusa v nosno žrelnem predelu največ v dneh preden zbolimo. To pomeni, da najbolj širimo virus ravno v času, preden se pokažejo prvi simptomi.”

Ko govorimo o spoštovanju ukrepov je zelo pomembno, da razumemo, zakaj so ukrepi smiselni, saj je to edini način, da jih spoštujemo brez groženj in kazni.

Minister je tudi opozoril, da se z novim pravilom glede nošenja mask ukrepi ne sproščajo, ampak se pravila samo prilagajajo.

Še zdaleč nismo izven nevarnosti, povezane z epidemijo, zato moramo še naprej spoštovati ukrepe. To še posebej velja za prihajajoče dni, ki se jih vsi po eni strani veselimo, po drugi strani pa vsaj mi, ki se bolj intenzivno ukvarjamo z epidemijo, tudi bojimo. Na nevarnost širjenja okužbe v času med in po praznikih nas opozarja celotna Evropa, Evropska komisija, Svetovna zdravstvena organizacija in drugi.”

Minister je posebej opozoril na smiselnost uporabe zaščitne maske v delovnih okoljih.

“Nošenje mask v zaprtih prostorih, ki jih delimo z družino, ne preprečuje širjenja okužbe v družbi. Prav gotovo pa je maska učinkovit ukrep na delovnih mestih, predvsem v času, ki si ga vzamemo med samim delom, ko s sodelavci izmenjamo besedo, spijemo kavo in se pogovarjamo. To so kritične okoliščine, v katerih prihaja do prenosa okužbe in zato pozivam vse, če želimo sebi in družbi dobro, potem v zaprtih prostorih uporabljajmo masko. Prepričan sem, da ob tem tudi rezultat ne more izostati. Med okuženimi je še vedno največ delovno aktivnih ljudi.”