Nevidne meje: naraščajoč problem nezakonitih vstopov in fotografiranja na slovenskih kmetijah

V zadnjem letu se je v Sloveniji pojavil vse bolj zaskrbljujoč trend: številne prijave s strani kmetov Policiji, ki poročajo o nepooblaščenih osebah, ki neupravičeno vstopajo na njihova zasebna zemljišča. Ta vprašanja so nedavno pridobila večjo pozornost, ko je poslanec Andrej Kosi, SDS naslovil pisno poslansko vprašanje na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja.

 

Poslanec SDS Andrej Kosi je stopil na stran kmetov.

Kosi je v svojem vprašanju izpostavil problematiko neupravičenega fotografiranja na kmetijskih zemljiščih, o čemer je Policija potrdila prejem vsaj ene prijave. Težava je dodatno poudarjena s strani Romana Žvegliča, predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki je v oddaji Tarča na TV Slovenija izjavil, da kmetje poročajo o nepooblaščenih osebah, ki brez dovoljenja fotografirajo na njihovih zemljiščih.

Vprašanja, ki jih zastavlja Kosi, so ključnega pomena za razumevanje obsega in narave tega problema. Koliko prijav je Policija prejela v obdobju od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2023? Kakšna je trenutna faza obravnave teh prijav? Kosi zahteva natančne podatke po mesecih in območjih policijskih postaj po občinah.

Odgovori na ta vprašanja bodo ključni za razumevanje, kako resen je ta problem in kako učinkovito se z njim spopada slovenska Policija. Prav tako bo to pomembno za oblikovanje politik, ki bi zagotovile boljšo zaščito zasebnosti in lastnine kmetov. Ta vprašanja postavljajo pod vprašaj varnost in zasebnost na kmetijskih zemljiščih, hkrati pa odražajo širše družbene in politične izzive, s katerimi se sooča Slovenija.

MR