Neverjetni pobeg pred Putinovo mobilizacijo: Iz Rusije na Aljasko kar z majhnim čolnom

Gambell na otoku St. Lawrence (Foto: zajetje zaslona/ Kiliii Yuyan/NPR)

Tuji mediji poročajo o neverjetnem pobegu pred Putinovo mobilizacijo – dva Rusa sta namreč kar s čolnom prispela na Aljasko in Ameriko zaprosila za azil. Prejšnji mesec je ruski predsednik Vladimir Putin razglasil delno vojaško mobilizacijo zaradi vojne v Ukrajini, Reuters pa poroča, da je več deset tisoč moških zbežalo iz Rusije v tujino, da bi se izognili mobilizaciji. Tiskovni predstavnik Ministrstva za domovinsko varnost  je dejal, da je prošnja za azil dvojice trenutno v obravnavi.
 
Dva Rusa, ki sta rekla, da sta pobegnila iz države, da bi se izognila obveznemu služenju vojaškega roka, sta zaprosila za azil v ZDA, potem ko sta z majhnim čolnom pristala na oddaljenem aljaškem otoku v Beringovem morju – približno 64 km od ruske obale, so v četrtek sporočili iz urada ameriške senatorke z Aljaske Lise Murkowski. Po poročanju lokalnih medijev lahko prebivalci Gambella čez morje vidijo rusko ozemlje Sibirije. Uradu za javne zadeve Ministrstva za domovinsko varnost ZDA je v izjavi dejal, da sta bili osebi “prepeljani v Anchorage na inšpekcijo, ki vključuje postopek pregleda in preverjanja, nato pa obdelani v skladu z veljavno zakonodajo o priseljevanju ZDA v skladu z zakonom o priseljevanju in državljanstvu so zapisali na nova24tv.si
 
Ne pričakujemo neprekinjenega prihoda posameznikov ali skupin. Nič ne kaže, da se bo to zgodilo, zato lahko da gre za osamljen dogodek, je dejal guverner Aljaske Mike Dunleavy. Rusko veleposlaništvo v Washingtonu je sporočilo, da je seznanjeno s primerom pridržanja dveh ruskih državljanov na Aljaski in da namerava kmalu opraviti telefonski pogovor z državljanoma in jima zagotoviti potrebno pomoč, poroča TAS S. Tudi aljaška senatorja sta v četrtek povedala, da sta Rusa pristala na plaži v bližini mesta Gambell, izolirane skupnosti aljaških staroselcev s približno 600 prebivalci na otoku St. Lawrence. Dan Sullivan je dejal, da ga je v torek zjutraj na zadevo opozoril “višji vodja skupnosti iz regije Beringove ožine”.

 


 
Lokalni mestni uradnik je za postajo KTUU povedal, da sta moška v Gambell priplula iz mesta Egvekinot v severovzhodni Rusiji, potovanje naj bi bilo dolgo približno 300 milj (480 km) po morju.
 

 

Vir: nova24tv.si
 

Preberite še:

Andrej Golob: Napovedan odkup pšenice je bil velika polomija predsednika vlade in kmetijske ministrice! Država naj se vmešava čim manj!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Prejetih vse več vlog za izredno denarno pomoč: “Obvladuje strah povišanja cen v jesenskem času!”

Sladkorčki za brezdelneže, davčne batine za pridne in podjetne!

 
TS