Nesposobna vlada Goloba duši Slovence z novo neumnostjo

Poslanec DZ RS, Andrej Kosi

V senci kontroverznih odločitev vlade Roberta Goloba, se Slovenija sooča z novo, šokantno potezo, ki dodatno razburka javnost. Poslanec Andrej Kosi je na nedavni novinarski konferenci opozoril na predlog Uredbe o načinu uporabe zvočnih naprav na shodih in prireditvah, ki bi drastično omejil organizacijo dogodkov in zborovanj po vsej državi. Gasilska društva, gospodarske zbornice in koncertni organizatorji izražajo globoko zaskrbljenost in nezadovoljstvo.

 

Vlada s tem predlogom omejuje družbeno dinamiko, saj bi zaostritve močno prizadele organizacijo gasilskih veselic, ki so ključnega pomena ne le za družbeno povezanost, temveč tudi za financiranje nujno potrebnih gasilskih operacij. Gasilci, ki so steber lokalnih skupnosti in nudijo neprecenljivo pomoč ob nesrečah, bi bili omejeni pri zbiranju sredstev, kar bi lahko imelo dolgoročno škodljive učinke na varnost prebivalstva.

Poleg tega bi predlog z omejitvami hrupa in zahtevami za merjenje hrupa ter omejitvijo števila dogodkov na leto močno otežil organizacijo javnih prireditev. S tem ne bi le zadali udarec tradiciji in kulturi, temveč bi tudi gospodarsko škodili številnim organizatorjem in podjetjem, ki so del te industrije. Razburjenje v javnosti ne pojenja, saj se zdi, da vlada s to uredbo ne le ignorira glas ljudstva, temveč tudi aktivno zavira družbeni in kulturni razvoj države.

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je v odziv že zahtevala sklic nujne seje Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, kar kaže na resnost situacije in širino nasprotovanja predlogu. Ta poteza vlade ni le v nasprotju z interesi javnosti, ampak je tudi simptom večje problematike vodenja države, kjer se odločitve sprejemajo brez upoštevanja potreb in želja njenih prebivalcev.

Tako stoji Slovenija pred pomembno preizkušnjo: ali bo vlada prisluhnila glasu ljudi in popravila napako ali pa bo nadaljevala po poti, ki vodi v odtujenost in razkol med vlado in prebivalstvom. Dejanja te vlade tako postavljajo pod vprašaj njeno sposobnost učinkovitega in sočutnega vodenja, kar ima lahko dolgoročne posledice za celotno družbo.