Nemiri in kršitve med nogometno tekmo v Mariboru

Policija
Foto: Facebook

Ob 20.15 uri se je na stadionu Ljudski vrt v Mariboru odvila nogometna tekma med NK Maribor in NK Olimpija, ki si jo je ogledalo približno 10.500 gledalcev. Med njimi je bilo okoli 1.000 pripadnikov navijaške skupine Viole in okoli 150 pripadnikov navijaške skupine Green Dragons, ki so jih spremljali približno 80 “supporterji”.

 

Pred tekmo, okoli 14.30, je prišlo do množične kršitve javnega reda in miru med pripadniki navijaških skupin v središču Maribora. Policija je hitro posredovala, vključno s posebno policijsko enoto, in vzpostavila red z uporabo prisilnih sredstev. Pri tem sta bila lažje poškodovana dva policista. Dogodek se obravnava kot sum kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi (299. člen KZ-1), poleg tega je bilo poškodovano službeno vozilo, kar prav tako preiskujejo kot kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari (220. člen KZ-1). Ukrep prekinitve potovanja na športno prireditev je bil izrečen 35 osebam, med njimi slovenskim in tujim državljanom.

Zaradi večkratne uporabe pirotehničnih sredstev, kar je kršitev 38. člena Zakona o javnih zbiranjih, bo zoper organizatorja uveden hitri postopek z izdajo odločbe o prekršku. Eno baklo so zasegli enemu moškemu, ki bo kaznovan z obdolžilnim predlogom, dvema moškima, ki sta prižgala pirotehnično sredstvo, pa je bil izdan plačilni nalog.

Poleg tega se preiskuje tudi kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari (220. člen KZ-1), saj je bilo na stadionu poškodovanih 15 stolov.

MR