Naval ilegalnih migrantov! Koliko jih pristane na socialni pomoči?

Ilegalni migranti. (foto: Policija)
Ilegalni migranti. (foto: Policija) Slika je simbolična

Po poročanju Policije je bilo v zadnjih 7 dnevih na območju Gruškovja in Podlehnika ujetih 76 ilegalnih migrantov. To stanje je skrb vzbujajoče in hkrati ogroža mirno življenje prebivalcev obmejnih občin.

 

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je zastavila poslansko vprašanje koliko je prejemnikov denarne socialne pomoči v okviru kategorije »priznana mednarodna zaščita (prosilec oz. njegov družinski član) in na podlagi pravice do združitve družine pridobljeno dovoljenje za bivanje v Sloveniji (prijavljeno stalno oziroma začasno bivališče)« po posameznih starostnih skupinah?

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, g. Luka Mesca naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s prejemniki denarne socialne pomoči

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

slovenska zakonodaja v Zakonu o socialno-varstvenih prejemkih določa pogoje, ki jih mora oseba za uveljavljanje pravice do denarne socialne pomoči izpolnjevati. Ti so:

 • državljanstvo Slovenije, s prijavljenim stalnim prebivališčem, ali (nedržavljani) dovoljenje za stalno prebivanje in stalno bivališče v Sloveniji (pogoj je dejansko bivanje v Sloveniji), ali
 • uveljavljanje denarno socialne pomoči in varstvenega dodatka na podlagi mednarodnih aktov, ki obvezujejo Slovenijo,
 • priznana mednarodna zaščita (prosilec oz. njegov družinski član) in na podlagi pravice do združitve družine pridobljeno dovoljenje za bivanje v Sloveniji (prijavljeno stalno oziroma začasno bivališče),

Poleg tega pa so še:

 • prijava v ustrezni evidenci brezposelnih oseb ali aktivnih iskalcev zaposlitve na Zavodu RS za zaposlovanje,
 • da višina lastnega dohodka ne presega višine minimalnega dohodka,
 • da so osebe brez premoženja in prihrankov, ki bi jim omogočali preživetje.

Zanima me:

 1. Koliko je skupno prejemnikov denarne socialne pomoči?
 2. Koliko je prejemnikov denarne socialne pomoči po posameznih zgoraj opisanih alinejah
 3. Koliko je prejemnikov denarne socialne pomoči v okviru kategorije »prijava v ustrezni evidenci brezposelnih oseb ali aktivnih iskalcev zaposlitve na Zavodu RS za zaposlovanje« po posameznih starostnih skupinah, in sicer koliko je prejemnikov denarne socialne pomoči v starostni skupini do vključno 30 let, v starostni skupini 31-50 let in v starostni skupini na 50 let?
 4. Koliko je prejemnikov denarne socialne pomoči v okviru kategorije »priznana mednarodna zaščita (prosilec oz. njegov družinski član) in na podlagi pravice do združitve družine pridobljeno dovoljenje za bivanje v Sloveniji (prijavljeno stalno oziroma začasno bivališče)« po posameznih starostnih skupinah, in sicer v starostni skupini do 18 let, v starostni skupini 19 – 25 let, v starostni skupini 26 – 35 let, v starostni skupini 36 – 45 let, v starostni skupini 46 – 55 let in v starostni skupini nad 55 let?
 5. Koliko je prejemnikov denarne socialne pomoči v okviru kategorije »priznana mednarodna zaščita (prosilec oz. njegov družinski član) in na podlagi pravice do združitve družine pridobljeno dovoljenje za bivanje v Sloveniji (prijavljeno stalno oziroma začasno bivališče)« po posameznih državah?

Preberite še:

Lokalne volitve v Kidričevem

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Število ilegalnih prehodov meje se veča. Kako bo ukrepala vlada?

Poskus umora poslanca Branka Grimsa

 

MR