Nasveti za več zdravja – spomladanska utrujenost

Spomladanska utrujenost je stanje organizma, ki se pojavi na prehodu med zimskim in spomladanskih letnim časom

Svetuje: Metoda Meško Žitnik, mag. farm., Lekarna pri Sv. Martinu

Kaj je spomladanska utrujenost?
Spomladansko utrujenost lahko občutimo prav vsi. Zavedati se moramo, da to ni bolezensko stanje, pač pa stanje organizma, ki se pojavi ob menjavi letnega časa in ob nastopu menjave vremena. Telo se pozimi poleni. Mraz nas sili, da ostajamo doma na toplem, zaviti v odejo, pri čemer pozabimo na gibanje in rekreacijo. Naberejo se lahko tudi odvečni kilogrami. Moč sončnih žarkov se spomladi poveča, temperature se zvišajo, človeško telo pa se mora vsem tem naravnim spremembam prilagoditi. Zato se razširijo žile, pretok krvi se poveča. Poveča se tudi pretok krvi v možgane, presnova postane hitrejša, zato pa telo potrebuje več energije. Vse to je za telo velik napor, poraba energije se poveča in zato telo zapade v stanje utrujenosti.
Vzrok za spomladansko utrujenost
Pravega vzroka za pojav spomladanske utrujenosti pravzaprav ne poznamo. Opisane so številne bolj ali manj teoretične razlage, še najbolj prepričljiva je razlaga v povezavi s hormoni. Melatonin (spalni hormon), je glavni pozimi, ko so dnevi kratki in noči dolge. Takoj, ko se dnevi podaljšajo, prevlada delovanje serotonina (hormona sreče) in koncentracija melatonina se posledično zmanjša. Prav to menjavanje dveh hormonov občuti naše telo kot izčrpanost. Kmalu po tem, ko se raven serotonina uravnovesi in se torej le-ta nekako stabilizira, se popravi tudi naše razpoloženje. Napolnimo se z energijo in v gibalnem sistemu začutimo novo vitalnost.

Sprememba porabe in izkoristka energije igra pomembno vlogo. Pozimi organizem teži h kopičenju zalog energije (za vzdrževanje in uravnavanje telesne temperature) in potrebuje več kalorij (iz maščob ter ogljikovih hidratov), kot spomladi. V zgodnji pomladi potrebujemo več vitaminov in beljakovin.

Kako si pomagamo
Vsak po svoje rešujemo vsakoletno spremembo počutja ob prihajajoči pomladanski utrujenosti in vsak med nami pozna svoj, lastni način življenja, obnašanja, hranjenja in užitka. Izmed številnih možnih načinov iskanja rešitve, kako se najlažje izogniti prevelikemu negativnemu vplivu spomladanske utrujenosti, naj naštejem: hitro hojo ali dolg sprehod večkrat tedensko, pravilno, uravnoteženo, z vitamini polno prehrano, meditacijo s pravilnim dihanjem, ter krepčilen nočni spanec.
Pomoč lahko poiščete tudi v vaši lekarni
Če pa potrebam telesa ne zadostimo s prehrano, lahko dodamo vitaminsko-mineralne pripravke. V lekarni je na voljo kar nekaj teh pripravkov, ki se dobijo brez recepta.
Pomemben je tudi koencim Q10, ki je zakladnica energije in je zato zelo dobrodošel v boju z utrujenostjo. K prehrani lahko dodamo tudi matični mleček, ki je bogat vir potrebnih vitaminov in mineralov. Priporočljivi so tudi pripravki, ki vsebujejo ginseng – korenino moči in prav tako krepijo telo ter povečajo našo zmogljivost. Pomagamo si lahko tudi z multivitaminskimi preparati, ki vsebujejo vitamine in minerale, ki jih potrebujemo za ves dan. Dobijo se v različnih farmacevtskih oblikah. V obliki tablet, šumečih tablet sirupov in tablet za polizat. Izberete si obliko, ki vam najbolj ustreza. Pomembno pa je, da jih zaužijemo med ali po obroku.

Regat dobro vpliva na naše počutje.

Paziti pa moramo tudi na prehrano, ki mora biti sveže pripravljena z veliko zelenjave. Ne smemo pozabiti tudi na regrat, ki je v začetku pomladi najslajši. Sprehod lahko združimo z nabiranjem regrata in smo s tem rešili kar dve nalogi.