četrtek, 25 julija, 2024
Doma Aktualno Napovedi za naslednje tedne!

Napovedi za naslednje tedne!

Naj ostane v teh dneh doma kdor le more. Foto: Pixabay

Napovedi za naslednje tedne niso najbolj optimistične, je opozorila vodja strokovne svetovalne skupine dr. Bojana Beović. Drugi teden v novembru lahko pričakujemo tudi do 680 bolnikov, ki bo rabilo bolnišnično oskrbo in od tega med 80 in 190 takih, ki bodo rabili intenzivno nego – pa še ta napoved velja le v primeru, če bodo sedanji ukrepi učinkovito prijeli. Eksponencialno oziroma hitro širjenje virusa je zelo težko zaustaviti, je zaskrbljeno opomnila.

Včeraj je vlada razglasila epidemijo na celotnem ozemlju Slovenije, takojšnja razglasitev epidemije je bila ključna za aktiviranje načrta ukrepanja, za zagotovitev statusnih pogojev aktiviranih posameznikov in pripadnikov služb, pa tudi za vzpostavitev nujno potrebne infrastrukture za delo v oteženih pogojih. Vlada je upoštevala ocene in predloge svetovalne skupine, ki jo vodi dr. Bojana Beović, zato je prav, da svoj pogled predstavi tudi stroka, je dejal govorec Jelko Kacin.

Veliko število opravljenih testov in veliko število pozitivnih testov govori, da je breme bolezni v Sloveniji res veliko. Ocenjuje se, da je okužena ena oseba na sto ljudi, kar pomeni da je aktivno okužen en odstotek prebivalstva, ki potencialno širi okužbo na druge.

Kakšna je verjetnost, da smo srečali koga, ki je okužen?

Težava za državo in za nas vse, pa nastane predvsem, ko se začne povečevati število tistih, ki rabijo bolnišnično zdravljenje, torej imajo pomanjkanje kisika ali celo pomoč pri dihanju, ali pa rabijo dovajanje kisika v kri. Trenutno je hospitaliziranih približno 300 ljudi, okoli 60 jih rabi intenzivno nego, dva pa rabita zunajtelesno dovajanje kisika v kri.

Problem niso postelje ampak kader na kar se opozarja že desetletje

Slovensko zdravstvo je že dolga leta zelo krhko, na kar smo ves čas opozarjali, imamo najmanj zdravnikov na prebivalca, je opozorila zdravnica. Vsako dodatno breme novih bolnikov, ki rabijo zahtevno bolnišnično obravnavo pomeni, da zdravniško osebje ne more več opraviti vsega dela. Posledično je treba razmišljati o tem, kateri je tisti bolnik, ki bo imel prednost. Ne da zdravstvo ne zmore, pač pa ljudje ne bomo prišli od zdravnika takrat, ko ga bomo rabili. Napovedi za naslednje tedne niso najbolj optimistične“, je rekla Beovićeva

Zdaj smo v fazi, ko si želimo ustaviti val, ki bo velik, tudi če bodo ukrepi učinkoviti. Pri predlogih za ukrepe upoštevamo določena načela, ukrepi morajo biti usmerjeni na tista področja kjer prihaja do največ prenosov, upoštevamo pa tudi kakšna bo sprejemljivost s strani družbe, treba se je odločiti, ali je ta ukrep sploh možno izvesti v določeni družbi. Pri svetovanju se naslanjamo na svoje podatke pa tudi na podatke, ki jih dobimo iz izkušenj drugih držav. Zato smo se odločili za te določene ukrepe, je še pojasnila Beovićeva.

MR