Nagrade na 16. Grajskem vinskem prazniku

Na Ptujskem gradu so konec prejšnjega tedna v okviru 16. Grajskega vinskega praznika podelili diplome najboljšim vinarjem iz Slovenskih goric in Haloz. Prvaka grajskega vinskega ocenjevanja sta prejela glineni amfori, predstavili pa so tudi knežje vino in razdelili posebno polnitev vina potomke z mariborskega Lenta.

Foto: Rado Škrjanec
Društvo vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice je že tradicionalno predstavilo aktualni vinski letnik. Grajsko vinsko ocenjevanje pa velja za nek finale najboljših vin, ki jih ocenjuje priznana komisija vrhunskih enologov Slovenije.
Predsednica letošnje ocenjevalne komisije Tadeja Vodovnik Plevnik je imela konec letošnjega maja na Ptujskem gradu ob sebi že skoraj tradicionalno 7-člansko ocenjevalno komisijo, ki je preverila 81 vzorcev vin, od tega 76 vzorcev letnika 2018 in pet vzorcev starejših letnikov.
Na Grajskem vinskem prazniku je bila tudi 7. ptujska vinska kraljica Eva Gašperšič. Foto: Rado Škrjanec

Povezovanje vinogradnikov za boljšo promocijo vrhunskih vin

S prireditvijo Grajskega vinskega praznika na Ptujskem gradu pa organizatorji iz leta v leto želijo ne samo Ptuju (mestu, ki slovi po vinu že iz rimskih časov) temveč širši javnosti, predvsem pa ljubiteljem vina in gostincem, predstaviti kvaliteto vin, ki jih pridelajo vinogradniki in kletarji v Slovenskih goricah in Halozah. Tako je povedal tudi Simon Toplak, predsednik Društva VTC 13 in dodal, da z grajskim ocenjevanjem in Grajskim vinskim praznikom predstavit zanimivo območje Slovenskih goric in Haloz, tako domačim obiskovalcem in gostom iz tujine.

»Domačini menimo, da še zmeraj premalo vemo o Slovenskih goricah in Halozah, pa tudi o številnih vrhunskih vinih, ki jih tukaj pridelujemo. Prav tako je namen vinsko-turistične ceste VTC 13, da povezuje društva vinogradnikov, občine, ponudnike in druge zainteresirane z namenom izobraževanja, promocije, trženja, prenosa koristnih informacij in izkušenj na področju vinogradništva, sadjarstva in drugih dejavnosti na kmetijah ter organiziranja in spodbujanja  družabnih in kulturnih prireditev z prizadevanjem za razvoj turizma na območju VTC 13. Društvo VTC 13 deluje na območju 13 slovenjegoriških občin. Na tem območju deluje devet društev vinogradnikov, ki so pri svojem delu zelo aktivna,« je povedal Simon Toplak.

Grajski vinski praznik še šestnajstič na Ptujskem gradu; foto: Rado Škrjanec

Povprečna ocena letošnjega ocenjevanja 18,24 

Da so najbolj realen pokazatelj kakovosti vina številke, pa je na slovesni podelitvi med drugim dejala Tadeja Vodovnik Plevnik in dodala: »Če pogledamo povprečne ocene, vseh ocenjenih vin na posameznih šestnajstih ocenjevanjih doslej, je ta stabilna, nihanje pa odvisno od vsakoletnih vremenskih razmer, prizadevnosti  pridelovalcev in tudi nekaj sreče. Doslej so bile povprečne ocene med 18,13 in 18,43 točke, kar prikazuje spodnja preglednica. Povprečna ocena letošnjega ocenjevanja z 18,24 točkami je v »zlati« sredini«.«

»Z doseženo kakovostjo ne smemo biti povsem zadovoljni,« je vinogradnikom svetovala Tadeja Vodovnik Plevnik,« saj smo pri nekaterih vinih srečali pomanjkljivosti, kot sta neharmoničnost in prisotnost grenkobe ter nestrokovno žveplanje. Kar nekaj vin je bilo preveč, nekaj pa tudi premalo žveplanih.

Nagrajenci v družbi gostov; foto: Rado Škrjanec

“Vinogradniki in kletarji so vse bolj vešči in znajo dobro izkoristiti »ponudbo« narave, ki je vsako leto »drugačna« in pridelati zanimiva, dobra in všečna vina. Ni besed, ki bi omogočile izpoved in zapis bogastva neštetih cvetic, vonjav, dišav, arom, okusov, kar so zaznavala izkušena čutila ocenjevalcev v teh vinih. Vsem naj bo cilj  še naprej, pridelati in ponuditi všečna, dobra, še boljša vina. Ne pozabimo na osnovne kletarske zapovedi. Vsak pri sebi naj opravi analizo dela, se spomni kje in kdaj je kaj “grešil”  in tega ne ponovi,« je še dodala priznana enologinja Tadeja Vodovnik Plevnik.

Nastopil je tudi Primož Vidovič z nekaj avtorskimi skladbami; foto: Rado Škrjanec

Vinogradniška tradicija trdno vpeta v širše ptujsko okolje

V prazničnem letu, ki ga zaznamuje 1950. obletnica prve pisne omembe antičnega mesta Ptuj, pa so se na Ptuju spomnili tudi začetkov vinogradništva in bogate vinogradniške tradicije. Ptujska županja Nuška Gajšek je ob letošnjem Ptujskem grajskem vinskem prazniku vinarjem med drugim sporočila: »Tudi vinska in vinogradniška tradicija je trdno vpeta v naše širše lokalno okolje že od samih začetkov oblikovanja naselbin na tem območju. Mesto Ptuj ima za seboj skoraj 800 let tradicije pridelovanja in negovanja vin v svojih kleteh in izjemno ponosni smo, da se vrednost tukajšnje žlahtne kapljice vedno bolj ceni ne le doma, temveč tudi v tujini.”

Foto: Rado Škrjanec

“Zelo pozdravljam in podpiram povezovanje ponudnikov, vinarjev in sadjarjev, različnih občin znotraj Društva vinsko-turistične ceste Srednje Slovenske gorice (VTC 13), saj lahko le povezani in složni zremo v svetlo prihodnost ter jo z jasno zastavljenimi cilji sooblikujemo s skupnimi močmi,” je dejala Nuška Gajšek.

Prvaka Grajskega ocenjevanja vin – dobitnika amfore

Na Ptujskem gradu so tudi letos podelili diplome vsem sodelujočim na ocenjevanju, najboljša dva vinarja pa sta po oceni strokovne komisije prejela naziv prvak sorte in glineno amforo. Amforo za sivi pinot 2018, vino normalne trgatve – suho vino, so letos prejeli v vinogradniški družini Vina Zavec iz Lancove vasi v občini Videm, amforo v kategoriji vino normalne trgatve, pa je za odličen rumeni muškat, letnik 2018, prejela vinogradniška družina Breznik iz Komarnice pri Lenartu.

Rumeni muškat Vina Breznik postal knežje vino

Društvo Cesarsko kraljevi Ptuj pa je letos že osmič v sodelovanju z vinarji VTC 13 uresničil idejo o izbiri posebnega vina, ki so ga poimenovali knežje vino. Ta prestižni naslov je dobilo vino, ki ga je knez izbral po končanem strokovnem ocenjevanju med dobitniki amfor in s katerim se bo v tekočem letu simbolično napolnijo grajske kleti. Knez Bojan Ptujski rumeni muškat, letnik 2018, Vina Breznik, vinarja Marka Breznika, ki je bilo med dobitniki amfore, izbral tudi za knežje vino. Vino bo v omejenih količinah napolnjeno v posebni lončeni embalaži in bo služilo tudi kot protokolarno darilo.

Knez Bojan Ptujski že osmič izbral knežje vino; foto: Rado Škrjanec

Županji in županoma po 19 steklenic posebne polnitve

Letos prvič so na Grajskem vinskem prazniku opravili še svečano predajo vina potomk najstarejše trte z mariborskega Lenta, in sicer Mestni občini Ptuj ter občinama Destrnik in Videm. Kletar društva Osrednje Slovenske gorice Rudi Potrč je namreč kletaril vino modra kavčina – potomk najstarejše trte z Lenta, ki uspevajo na Ptujskem gradu, v občini Destrnik pred viničarskim muzejem in v občini Videm, v kraju Ljubstava.

Posebne polnitve za županjo in župana, kjer raste potomka trte z Lenta; foto: Rado Škrjanec

Za vse tri občine je Potrč pripravil posebne polnitve in svečano je v družbi predsednika Društva vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenke gorice Andreja Reberniška po 19 steklenic predal županji Ptuja Nuški Gajšek, županu Destrnika Francu Pukšiču in županu Vidma Branku Mariniču.

V grajski vinski kleti na degustaciji; foto: Rado Škrjanec

Omamni vonji tudi v grajski vinski kleti

Vinogradniki in gostje so druženje nato nadaljevali v grajski vinski kleti, kjer je Rado Škrjanec, predsednik društva Kastali, na zelo zanimiv način predstavil grajsko vinsko klet, ki se skriva pod razkošnimi sobanami Ptujskega gradu, in z njo povezano zgodovino vinogradništva na širšem Ptujskem. Ob tem je v sodelovanju z društvom Kastali potekala tudi degustacija nagrajenih vin ptujskega grajskega ocenjevanja.

Foto: Rado Škrjanec