Naglavne uši so lahko prava nadloga

Naglavne uši (Pediculus humanus capitis) merijo približno 3 mm; velike so kot sezamovo zrno. Te komajda vidne žuželke brez kril lahko dobi prav vsak. V nasprotju s splošnim prepričanjem imajo raje čiste, kot pa umazane lase.

Preden se najedo, so sivo bele barve. Živijo na lasišču, kjer se hranijo s krvjo. Takrat se obarvajo rdečkasto. Najpogosteje jih najdemo na zatilju in za ušesi, lahko pa se naselijo tudi na obrveh, trepalnicah ali v moški bradi. Uši grizejo in dražijo lasišče, kar povzroči močan srbež.
Na začetku okužbe z ušmi so znaki blažji, kasneje pa se srbenje in rdečica okrepita. Ne prenašajo svetlobe ali pretirane vročine, zanje najugodnejša temperatura pa je do okoli 32°C. Življenjska doba uši je okoli osem tednov, v kateri lahko samica izleže tudi do tristo jajčec, ki jih prilepi na lase. Živa jajčeca uši oziroma gnide so rjave barve, njihove izpraznjene lupine pa bele. Po sedmih do devetih dneh se izleže mlada uš ali nimfa. Po sedmih do desetih dneh nimfe spolno dozorijo.


Pojav uši na glavi je najpogostejši pri predšolskih in šolskih otrocih, saj je najugodnejše okolje za njihovo širjenje prav velika skupina ljudi, kjer so pogosti tesnejši medosebni stiki. Uši se namreč prenašajo zgolj neposredno s stikom preko naglavnih oblačil, igrač, glavnikov, slušalk oziroma z neposrednim stikom lasišč. Ker uši dobro plavajo, je možna tudi okužba v bazenih. Prenašanje oziroma okužba z ušmi največkrat ni povezana s higienskim stanjem. Uši se celo raje naselijo na čistejših laseh.
Pozorni moramo biti, če lasišče nenadoma začne zelo srbeti, če se pojavi rdečina in se nenadoma močno praskamo po lasišču. Otrokovo pogosto praskanje je eden od pokazateljev, da gre za uši. Lažje kot uši je odkriti živa jajčeca kremasto rjave barve in prazne jajčne lupine (te so bele), ki se dobro držijo las.

Svetujemo dvoje pripravkov

Na grobo lahko pripravke razdelimo v dve skupini. V prvi so izdelki, ki vsebujejo permetrin (insekticid) ali benzilbenzoat. Ti dve učinkovini uši in gnide ubijeta s kemičnim delovanjem. Pazljivi moramo biti, da izdelek ne pride v stik z očmi, ter v primeru preobčutljivosti na sestavine.

V drugo skupino spadajo izdelki na osnovi rastlinskih olj. Ta delujejo mehansko, tako da prekrijejo uši in gnide. S tem ustvarijo za zrak neprepusten ovoj, zato se uši zadušijo. Olja delujejo tudi na lepilo, s katerim so gnide prilepljene na lase in se zato pri česanju lažje odlepijo. Odločilnega pomena za uspeh teh pripravkov je ustrezen čas delovanja in zadostna količina preparata, da prekrijemo vse lase.
Omenimo še električne glavnike, ki delujejo tako, da uši in gnide uničijo z električnim tokom in lahko ob rednem vsakodnevnem prečesavanju uspešno nadomestijo kemijska sredstva. Posebno primerni so za tiste, ki so preobčutljivi na ostale izdelke proti ušem, ali pri otrocih, pri katerih se uši pogosto ponavljajo.

Kako se uspešno boriti proti ušem

Redno pregledujte lasišče. Dobro ga osvetlite in preglejte, ali so na njem uši in/ali gnide. Če naletite na uši, uporabite sredstvo za njihovo uničevanje. V lekarni so na voljo preparati proti naglavnim ušem in gnidam tako z insekticidom kot tudi brez njega (na naravni osnovi). Natančno se držite proizvajalčevih navodil. Na koncu z gostim glavnikom izčešite mrtve uši in ličinke. Postopek je koristno ponoviti čez deset dni. Tako boste zatrli uši, ki so se nemara izlegle v vmesnem času. V bazenu uporabljajte plavalno kapo.

Kap, šalov, glavnikov in drugih osebnih predmetov ne posojajte drugim

Če ima vaš otrok uši, o tem obvestite vrtec, šolo, druge starše in ustrezne zdravstvene delavce. Po zdravljenju okužbe z ušmi dobro poskrbite za kužne vire (stvari, ki bi lahko prišle v stik z ušmi ali gnidami). Razkužite jih tako, da jih za vsaj deset minut namočite v vročo vodo oziroma s tem, da jih strojno operete pri najvišji dopustni temperaturi. Učinkovito je tudi kemično čiščenje in parno likanje, v primerih ko čiščenje z vodo ni mogoče pa vsaj 24 urna zamrznitev ali pa nepredušno zaprtje takšnih stvari v vrečko za vsaj dva tedna. V obeh primerih bodo uši poginile, saj ne bodo dobile hrane. V skrajnem primeru je potrebno stvari uničiti.
Metoda Meško Žitnik, mag. farm.
Lekarna pri Sv. Martinu