Nad Ptujem in okolico se je razbesnelo neurje s točo

Velik del Slovenije prekrivajo nevihtni oblaki. V osrednji in severovzhodni Sloveniji marsikje močno dežuje, vmes se pojavljajo tudi nalivi, poroča Agencija RS za okolje (Arso). Izdan je bil tudi rdeč alarm za točo v Podravju.

Močno neurje s točo je v petek popoldne zajelo Ptuj z okolico, iz občin na širšem Ptujskem pa poročajo o močnih nalivih in zalitih kleteh. Polja, travniki in ceste so marsikje pod vodo. Na Ptuju naj bi le v nekaj urah padlo kar 108 mm padavin, kar je za mesec maj dokaj neobičajno.

Hudo je bilo tudi na Grajeni v Mestni občini Ptuj; foto: PGD GrajenaNa pomoč priskočili številni prostovoljni gasilci

Prostovoljni gasilci in pripadniki Civilne zaščite so bili na terenu že od popoldneva, saj so imeli veliko dela s čiščenjem jaškov za meteorno vodo in črpanjem vode iz kletnih prostorov.

Prvi so na pomoč priskočili gasilci … foto: Maja Kosi
Gasilci so imeli veliko dela s čiščenjem jaškov za meteorno vodo in črpanjem vode iz kleti; foto: Maja Kosi

Hudo je bilo na Dravskem in Ptujskem polju, pa tudi na območju haloških občin, kjer so se v reševanje vključili gasilci mnogih prostovoljnih gasilskih društev in od povsod prihajajo zgovorne fotografije. Več informacij s terena lahko pričakujemo v soboto.

Tudi ceste so pod vodo … foto: UM

Napovedano razlivanje hudourniških vodotokov

Hudi nalivi ogrožajo že marsikateri objekt na širšem ptujskem območju. Foto: UM

Na Štajerskem in v Pomurju bodo zvečer in v prvem delu noči nastajale nevihte z močnejšimi nalivi, ki lahko vztrajajo dalj časa. Predvsem zvečer ni izključen niti pojav toče, poroča Arso. Ob zelo intenzivnih padavinah bodo v naslednjih urah ponovno močneje narasli hudourniški vodotoki s povirji na Pohorju, zahodnem delu Slovenskih Goric ter Halozah. Pri tem so možna razlivanja hudournikov na izpostavljenih delih, v manjšem obsegu pa se lahko razlije tudi reka Dravinja in druge manjše reke na tem območju, še opozarjajo na Arsu.

V noči na soboto so možni hitri porasti in razlivanja tudi drugod v vzhodni in severovzhodni Sloveniji. V Pomurju obstaja verjetnost zastajanja zaledne vode, še opozarjajo na Arsu.

Fotografije s terena: PGD Grajena, PGD Lovrenc na Drav. Polju, Maja Kosi, Uroš Matjaš