Na Ptuju zažgali in pokopali pusta

Na Ptuju so se na pustni torek z obsodbo poslovili od pusta, kurentov, oblasti 17. princa karnevala ter petega letnega časa, ki je ob skoraj pomladnem vremenu navdušil tako z bogatim naborom mask, kot odličnim obiskom preko 70 prireditev.

Na Ptuju zaključek jubilejnega Kurentovanja in slovo od pusta. Foto: Marko Pigac
Z množičnim pustovanjem in pokopom pusta se je na Ptuju končalo jubilejno 60. Kurentovanje. Letošnje Kurentovanje bo po številu obiskovalcev in tudi udeležencev v povorkah gotovo med rekordnimi. To pa je šele prvi vrhunec celoletne bogate turistične ponudbe Ptuja.
Današnji množično obiskan zadnji pustni dogodek na Ptuju. Foto: Marko Pigac

Da je čas med svečnico in pepelnico na Ptuju in okolici res poseben, se je pokazalo tudi na pustni torek, ko se je delovni dan za večino končal že okoli poldneva, ulice in trge evropske prestolnice karnevalov pa so napolnile maske, kurenti in glasbeniki. Eden najbolj razigranih dnevov letošnjega Kurentovanja se je zaključil na prenovljeni Kurentovi tržnici, kjer so pusta, kot glavnega krivca za večtedenski razvrat, obsodili na leto pokore v grajski ječi.

Pusta so Ptujčani tudi obsodili … Foto: Marko Pigac

Princ karnevala županji Nuški Gajšek vrnil oblast v mestu

Še prej je pred mestno hišo 17. princ karnevala, Darko Cafuta – baron Jakob Zekel Videmski županji Nuški Gajšek vrnil oblast v mestu, od meščanov in obiskovalcev pa se je poslovila tudi malce neprespana in utrujena ekipa Zavoda za turizem Ptuj, Javnih služb Ptuj in Mestne občine Ptuj, v sodelovanju s predsednikom Kurentovanja, Brankom Brumnom. Statistične podatke o letošnjem obisku Kurentovanja bodo zbrali do konca tedna in jih v petek predstavili na zaključni novinarski konferenci v mestni hiši.

17. princ karnevala, Darko Cafuta – baron Jakob Zekel Videmski je županji Nuški Gajšek vrnil oblast v mestu. Foto: Marko Pigac

Več kot 7 tisoč nastopajočih in preko 100.000  obiskovalcev

»Jubilejno 60. Kurentovanje je pustilo odličen vtis z več kot 7000 nastopajočimi iz 16 držav in s preko 100.000 obiskovalci, pritegnilo pozornost cele Slovenije ter upravičilo kvalitete, ki jih izpostavljata tudi Lonely Planet in The Guardian. Te so nenazadnje pripeljale tudi do vpisa obhoda kurentov na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri UNESCU,« je sporočili organizator jubilejnega Kurentovanja.

Jubilejno 60. Kurentovanje je pustilo odličen vtis; Foto: Marko Pigac

Na Ptuju skozi celo leto paleta zanimivih dogodkov

Ptuj v nadaljevanju leta vabi na obisk še s celo paleto kulturnih, zabavnih, enoloških, etnoloških, zgodovinskih in drugih prireditev, maja pa bo gostil tudi letni kongres največjega svetovnega združenja organizatorjev karnevalov – FECC, kar bo nova odlična priložnost za predstavitev regionalnega in celotnega slovenskega turizma.

Foto: Marko Pigac