Na Ptuju zasegli za milijon evrov konoplje

Mariborski kriminalisti so v sredo prijeli 35-letnega Ljubljančana, ki so ga v času hišne preiskave na podlagi odredbe ptujskega sodišča zalotili v enem od gospodarskih poslopij v okolici Ptuja, kjer so našli večje količine konoplje in prostore za njeno proizvodnjo. Dežurni preiskovalni sodnik je zoper osumljenca po zaslišanju odredil pripor.

 

Kot so sporočili s Policijske uprave Maribor, so med preiskavo v poslopju našli tri posebej prirejene prostore za proizvodnjo konoplje, v katerih je bilo 460 sadik omenjene droge in skoraj 300 gramov že posušene konoplje.

Pozneje so ljubljanski kriminalisti opravili hišno preiskavo še na domačem naslovu osumljenca v Ljubljani in tudi tam našli več kot 1,6 kilograma omenjene droge in pripomočke za njeno nadaljnjo prodajo.

Ob dveh kilogramih zasežene posušene konoplje bi osumljeni iz 460 sadik lahko pridelal vsaj še 92 kilogramov droge, z njeno prodajo pa bi zaslužil okoli 300.000 evrov. Pri prodaji na drobno bi lahko pridobil celo okoli milijona evrov protipravne premoženjske koristi, s kontinuirano proizvodnjo pa bi to lahko v enem letu ponovil vsaj trikrat ali celo štirikrat.

Lahko dobi tudi 10 let zapora

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami so osumljenca, ki doslej za kazniva dejanja še ni bil obravnavan, v četrtek privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku ptujskega sodišča, ta pa ga je poslal v pripor. V primeru dokazane krivde mu grozi od enega do desetih let zapora.

MR