Na Ptuju tudi arheološka razstava Rimska kuhinja

Ob 1950. obletnici prve pisne omembe Ptuja v antičnem viru so v Galeriji magistrat pripravili »najokusnejšo« razstavo v prazničnem letu. Odprli jo bodo ta torek ob 13. uri.

Foto: PMPO
Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož je v jubilejnem letu, ko Ptuj praznuje 1950. obletnico prve pisne, že izdal zbornik, ki je posvečen znamenitemu dogodku izpred 1950 let.
Pred dnevi so v vzhodnem stolpu Ptujskega gradu odprli razstavo Osrčje Petovione, ki je rezultat novih arheoloških raziskav rimskega mesta na zadnjem nepozidanem območju v središču Ptuj, ta teden pa je v Galeriji magistrat na ogled tudi razstava Rimska kuhinja.

Arheološko razstavo »Rimska kuhinja« bo županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek odprla v torek, 26. novembra, ob 13. uri v mestni hiši na Ptuju, v tamkajšnji galeriji. Avtor razstave, skozi katero bo mogoče veliko izvedeti o kulinaričnih navadah starih Rimljanov, je Ivan Žižek iz Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož (PMPO).

Razstava Osrčje Petovione v vzhodnem stolpu Ptujskega gradu bo na ogled do konca naslednjega leta. Foto: Ministrstvo za kulturo

Glavni obrok pri Rimljanih je bila večerja

Rimska kuhinja se nam je v podobni ali nekoliko preoblikovani obliki ohranila vse do danes. Poznali so preproste jedi, ki so bile značilne za srednji in nižji sloj prebivalstva, in tako imenovano visoko kuhinjo, ki je bila značilna za bogatejši sloj. Hrano so uživali tri- do štirikrat na dan. Glavni obrok je bila večerja. Pri premožnejših Rimljanih je lahko trajala tudi nekaj ur in je bila povezana s kulturnim programom ali kakšno drugo obliko zabave. Redno so ob jedi pili vino, pomešano z vodo. Iz takratnega časa so se nam med drugim ohranili pica in lazanja, so sporočili iz Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož.

Foto: PMPO, Ministrstvo za kulturo