Na Ptuju novi vitezi krvodajalstva

Kri, ta najdragocenejša življenjska tekočina, mora biti v medicini stalno na zalogi, saj rešuje življenja. V Sloveniji daruje kri povprečno pet odstotkov ljudi. Danes so na Ptuju kri darovali trije stokratniki, ki so vsake tri mesec so pripravljeni darovati kri.

Slavnostno je bilo danes v prostorih ptujske Enote za transfuzijsko dejavnost. Foto: TM
V prostorih ptujske Enote za transfuzijsko dejavnost (ETD), ki deluje pod okriljem UKC Maribor, so imeli danes razlog za trojno slavje, saj so se med viteze krvodajalstva vpisali kar trije stokratniki, kar se je zgodilo prvič.

Dušan Furek iz Dražencev v občini Hajdine, Ivan Milošič iz Jablovca pri Podlehniku in Franc Zajc iz Sel v občini Videm so novi vitezi krvodajalstva, izjemni posamezniki, ki že desetletja s svojim humanim početjem rešujejo življenja.

Trije krvodajalci so hkrati stotič darovali kri

Ivan Milošič, član KO RK Podlehnik, je kri prvič daroval leta 1977 v vojski, ostale odvzeme pa beležijo še 85-krat v ETD  Ptuju in 15-krat v Ljubljani in Novem mestu. Ko je danes stotič daroval kri je z nasmehom obljubil, da bo po tej poti še nadaljeval, če mu bo le zdravje služilo.

Krvodajalec Ivan Milošič

Pri Furekovih trije krvodajalci s 296 odvzemi

»Prvič sem kri daroval v vojski leta 1985, ko sem bil star osemnajst let. Potem se s tem nadaljeval vse do danes, ko sem pri številki 100,” pravi Dušan Furek, zaposlen v Cestnem podjetju Ptuj. K temu humanemu dejanju ga je navdušil oče, sledil mu je tudi mlajši brat Drago, ki pa bo kmalu prav tako imel že 100 odvzemov. Zakaj krvodajalec? »To je lepa gesta in srečen sem, ker vem, da s tem nekomu pomagam. Vedno več je ljudi, ki potrebujejo kri in tega se moramo zavedati,« je še dodal. Darovalec bo tako dolgo, koliko mu bo zdravje dopuščalo in Dušan ima upanje, da se mu bo na tej poti kmalu pridružil tudi sin. Vsi trije v družini Furek, oče in oba sinova, pa imajo že skupaj 296 odvzemov.

Dušan Furek na stotem odvzemu krvi

Darovalka tudi hči Anja

Tudi Franc Zajc, zaposlen v kidričevskem Talumu, ki je kri daroval že stotič, je darovalec, ker je prepričan, da s tem rešuje življenje. Nikoli ne razmišlja, da ne bi daroval.V prostorih ptujske Enote za transfuzijsko dejavnost

Tudi Franc Zajc ostaja zvest krvodajalstvu

»Ko so nam vzeli tista dva dneva sem ostal darovalec, saj tako tudi čutim. Zame je to dobrodelnost, humano dejanje. Vesel sem, da gre po mojih stopinjah tudi hči Anja, ki je kri darovala že šestkrat,« je še dodal Zajc.

Tako pa so na facebook strani Franc Zajcu danes čestitali sodelavci in krvodajalci aktiva krvodajalcev Talum.

Ob jubilejnem odvzemu so se krvodajalcem zahvalili predsednik Območnega združenja RK Ptuj Aleksander Solovjev in vodja enote za transfuzijsko dejavnost Ptuj Božislava Majcen Vivod, predsednica aktiva krvodajalcev Talum Marjetka Ledinek, predsednica občinske organizacije RK Hajdina Simona Strmšek Šlamberger.

Čestitke in zahvala za dobro delo!

Foto: TM