Na Ptuju je prva v letu 2019 prijokala na svet Ajda

Na porodnem oddelku Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča na Ptuju so včeraj že po tradiciji pripravili obdaritev prvo in drugorojenega otroka v novem letu 2019. Novorojenčka je obiskala županja Ptuja Nuška Gajšek in ob tej priložnosti je novopečenim staršem čestitala tudi direktorica bolnišnice Anica Užmah.

Foto: arhiv Petv
V ptujski porodnišnici so novo leto začeli z deklico Ajdo Jurilj, ki se je rodila 1. januarja 2019, ob 19.23. Na drugi dan novega leta, 2. januarja pa so na Ptuju dočakali še dečka Petra Jazbeca, ki se je rodil ob 1.03.
Ptujska županja Nuška Gajšek je oba novorojenčka obdarila s spominskim medaljonom ob 1950. obletnici prve omembe Ptuja. Z njim bodo obdarovani tudi vsi drugi novorojenčki, ki se bodo v jubilejnem letu rodili v ptujski porodnišnici.
Utrinek s sprejema v ptujski porodnišnici, kjer sta novopečenim staršem čestitali tudi ptujska županja in direktorica ptujske bolnišnice; foto: arhiv Petv

Ajdina mamica, petindvajsetletna Neja Flajs, doma iz Pobrežja, v občini Videm, je rodila prvič, prav tako je bil to prvi porod tudi za Petrova mamico, devetindvajsetletno Evo Jazbec, doma iz Žetal, obe mladi mamici pa sta na včerajšnjem sprejemu strnili svoje prve občutke in delili neverjetno veselje ob prvorojencih.

Darila za prvorojenko in drugorojenca

Prvorojenko in drugorojenca v ptujski porodnišnici so sponzorji in donatorji tudi obdarili z nekaj praktičnimi darili in vrednostnimi boni, darila pa so prispevali: Bolnišnica Ptuj, Pikapolonica, Terme Ptuj, Tenzor in Tosama.

Ptujska županja Nuška Gajšek je prvorojenko Ajdo obdarila s spominskim medaljonom ob 1950. obletnici prve omembe Ptuja; foto: arhiv Petv

V minulem letu 795 porodov in 802 novorojenčka

Ob koncu leta v porodnišnicah predstavijo tudi nekatere zanimive podatke o rojstvih. Kot je povedal predstojnik porodnega oddelka na Ptuju Saša Djukanović, specialist ginekologije in porodništva, so v letu 2018 v porodnišnici opravili 795 in na svet pomagali 802 novorojenčkoma. Rodilo se je 373 deklic in 429 dečkov, od teh je bilo sedem parov dvojčkov. Opravili so 175 carskih rezov. V primerjavi z letom 2017 so v ptujski porodnišnici imeli lani pet porodov več in rodilo se je osem otrok več kot leto prej.
Foto: arhiv Petv