Na Polenšaku starodobniki in gibanice

Turistično društvo Polenšak je v sodelovanju z Društvom Oltaimer Polenšak že četrto leto na cvetno nedeljo pripravilo razstavo starodobnih vozil in peko tradicionalne polenske gibanice.

S podobno vsebino na Polenšak obiskovalce povabijo tudi na Martinovo nedeljo.
Jože Munda, predsednik Društva Oltaimer in Franc Kukovec, predsednik TD Polenšak sta o tem dogodku povedala marsikaj zanimivega, še posebej o peki gibanic, ki ima na Polenšaku že dolgo tradicijo.

Polenska gibanica s tradicijo
TD Polenšak, ki je bilo ustanovljeno leta 1963, je s peko gibanic začelo leta 1964 na praznik žetve in takrat so jih spekli nekaj malega za probo. Z leti je peka gibanic ob prazniku žetve na Polenšaku postala tradicija, saj jih v dveh dneh spečejo okrog 800. Največ 1000 gibanic so spekli ob 50- letnici TD Polenšak. Za polensko gibanico imajo gospodinje v TD dodelan svoj recept za peko gibanic, ki ga ne izdajo, pazijo na kvaliteto in kakovost gibanic, zato so postale zelo iskane v bližnji in širši okolici.

Na Polenšaku imajo že dolgo tradicijo peke polenske gibanice. Foto: Ivan Trunk

Polenska gibanica je zelo okusna in sočna, po njej je veliko povpraševanja, zato so se pri TD odločili, da bodo gibanico pekli tudi na cvetno in Martinovo nedeljo. Takrat jih prodajo okrog 200 na dan. Letos je bila cvetna nedelja povezana z materinskim dnevom in veliko mož je prišlo po gibanico, ki je bila kot darilo ali kakšno presenečenje za svoje žene.

Letos manj starodobnikov na cvetno nedeljo
Jože Munda, predsednik Društva Oltamier, pa je ob tej priložnosti povedal, da društvo na Polenšaku obstaja 9 let in z drugimi društvi dobro sodelujejo. Ker pa je bilo na letošnjo cvetno nedeljo hladno vreme je bilo na razstavi malo starodobnih vozil, a obiskovalci, ki so prišli na Polenšak, so imeli kaj videti.

Ivan Trunk

Oldtajmerji na Polenšaku. Foto: Ivan Trunk