Kletarji na Hajdini opravili rez potomke

Rez vinske trte spada med prva zimsko-pomladna ročna dela v naših vinogradih in je za vinogradnika strokovno tudi najbolj zahtevno opravilo. Kot pravijo strokovnjaki z rezjo uravnavamo rodnost in obremenitev vinske trte, kar odločilno vpliva na kvaliteto grozdja in vina, ki ga želimo pridelati.

Prav posebno rez so v četrtek, 16. marca opravili tudi v občini Hajdina, na dvorišču župnije sv. Martina, kjer se ponosno bohoti potomka najstarejše trte na svetu. Leta 2014 jo je Hajdinčanom podarila MO Maribor, a še zelo mlada je bila v tem kratkem obdobju deležna že toče in zmrzali. Zato tudi še ni dala pridelka, a hajdinski kletarji so prepričani, da če bodo pa letošnje vremenske razmere ugodne, lahko pričakujemo letos že nekaj grozdičev.

Na Hajdini so tamkajšnji kletarji poskrbeli, da je trta na župnijskem dvorišču strokovno obrezana.

Pri rezi trte so se hajdinskim kletarjem, na čelu katerih sta letos Rudi Čelan in Ivan Peklar, pridružili še naddekan Marijan Fesel, župan občine Hajdina mag. Stanislav Glažar, podžupan Karl Svenšek in nekdanji župan Radoslav Simonič. Tega dne se opravili tudi rez na brajdah pred občinsko zgradbo. Po končani rezi se je druženje nadaljevalo v hramu hajdinskih kletarjev.

TM, FOto: arhiv I. Peklar