Na Hajdini odprli šolski čebelnjak

ČZS, ČD Turnišče, čebelarji, Hajdina

Slovesnost ob 50- letnici Čebelarskega društva Turnišče

Zahvale za pomoč pri postavitvi čebelnjaka pri OŠ Hajdina.
Za čebelnjak na Hajdini bodo skrbeli mladi čebelarji.

V Sloveniji ima čebelarstvo dolgotrajno tradicijo in danes je prav čebelarstvo tradicionalna kmetijska dejavnost, ki ima tudi izjemen socialni pomen, saj nas čebela spremlja skozi vse življenje. Čebelarski tradiciji pa so se poklonili tudi včeraj, ko so v občini Hajdina, pri tamkajšnji osnovni šoli odprli vrata novega učnega čebelnjaka, ob tej priložnosti pa so proslavili še zlati jubilej ČD Turnišče, ki ima sedež na območju MO Ptuj.

Od leta 2014 namreč na OŠ Hajdina uspešno deluje čebelarski krožek pod mentorstvom čebelarja Slavka Čeha in somentoric, učiteljic Branke Gaiser in Karmen Jerenko. Župan občine Hajdina mag. Stanislav Glažar, ravnateljica OŠ Hajdina Vesna Mesarič Lorber in pred. ČD Turnišče Suzana Žumer so s simbolnim prerezom vrvice čebelnjak tudi uradno predali v upravljanje čebelarskemu krožku OŠ Hajdina. Ob tem so poudarili, da je čebelnjak namenjen predvsem učenju in približevanju čebelarstva otrokom, pa tudi vsem ostalim, ki jih čebelarska dejavnost zanima. Blagoslov nove pridobitve je opravil naddekan, župnik v fari sv. Martina, Marijan Fesel.

Nato pa so čebelarji in čebelarke, tudi iz okoliških in prijateljskih društev, z gosti in številnimi nastopajočimi, v šolski telovadnici proslavili še 50 let ČD Turnišče ter ob tej priložnosti obudili nekatere najlepše spomine od nastanka društva do danes, se spomnili začetkov in prvih korakov, ki so jih pred petdesetimi leti naredili napredni čebelarji na ravnici Ptujskega in Dravskega polja, na obronkih Haloz. Ob jubileju je zbrane nagovorila predsednica ČD Turnišče Suzana Žumer, poleg ostalih govorcev, župana Glažarja, ravnateljice Mesarič-Lorberjeve, predsednika ČZ Ptuj Maksa Kostanjevca, pa je bil osrednji govornik Janez Vencelj, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije. Svečanega dogodka se je udeležila tudi medena kraljica Mateja Šoštarič.

Tekst in foto: TM