Množično testiranje je pred vrati!

Množično testiranje pred koncem leta.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na vladni novinarski konferenci pojasnil, da je razpis za hitre antigenske teste razdeljen v dva dela.

 

“Za hitre teste, ki bodo dobavljeni v mesecu decembru in januarju, smo se odločili za izbiro dobavitelja s hitrim postopkom, za teste, ki bodo dobavljeni kasneje, bomo objavili razpis v drugi polovici decembra. S prvim poskusnim množičnim testiranjem bomo pričeli v Ljubljani, ko bomo preverili delovanje informacijskega sistema, tako glede vpisa rezultata testa v centralni sistem, kot glede obveščanja o rezultatih. Na javni poziv za organizacijo mobilnih enot za množično testiranje je 30 ponudnikov prijavilo 100 mobilnih enot.”

Tako v Sloveniji kot v svetu stroka ni bila povsem enotna glede uporabnosti hitrih testov pri obvladovanju epidemije, predvsem v luči njihove zanesljivosti. Novembra je Evropska komisija izdala smernice, da so lahko hitri antigenski testi eden ključnih ukrepov za obvladovanje epidemije v družbi. Ministrstvo za zdravje na njihovi podlagi pristopilo k nakupu hitrih testov in vzpostavitvi mobilnih enot.

Testiranje s hitrimi antigenskimi testi se je za obvladovanje sivih con začelo na urgentnih centrih bolnišnic, nato smo z odredbo Ministrstva za zdravje testiranje s hitrimi antigenskimi testi začeli tudi pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti, kjer se je okužba pojavi ter kasneje še v domovih za starejše občane, kjer je širjenje okužbe v zadnjem času najbolj intenzivno.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je izpostavil tudi omejitve hitrih testov: “Pri uporabi hitrih antigenskih testov se moramo zavedati omejitev, ki jih imajo testi pri odkrivanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 v zgodnji fazi. Namreč, če hitri antigenski test danes ni pokazal prisotnosti okužbe, to ne pomeni, da bo rezultat testa jutri ali pojutrišnjem enak. Testiranje s hitrimi antigenskimi testi je potrebno obdobno ponoviti.”

Minister je tudi opozoril, da je ne glede na omejitve, ki jih imajo hitri antigenski testi, pomembno, da vsi, ki imajo vsaj enega od simptomov pravočasno pridejo do rezultata testa in se v primeru, da je pozitiven, umaknejo iz družbe in ne širijo virusa v družbi. Tudi nekatera podjetja se samoiniciativno odločijo za testiranje svojih zaposlenih.

Okužen že vsaki 25 Slovenec

Množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi v Ljubljani bo poskusno, saj se bo preverjalo, ali se vsi rezultati testov vnašajo v centralno bazo, ki jo vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje in ali dobro poteka avtomatsko obveščanje o rezultatih testov.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob tem povedal: “Potrebo bo imeti le zdravstveno izkaznico in bo prostovoljno. Po statistiki je okužen vsak 25 Slovenec in s hitrimi testi bomo lahko asimptomatske okužene umaknili iz družbe in preprečili širjenje virusa, kar je še posebej pomembno v predprazničnem času.”