Mladinci PGD Sela in pripravniki PGD Stoperce državni prvaki

V Krškem so včeraj uspešno izpeljali 18. državni kviz gasilske mladine. Med seboj se je pomerilo 111 ekip; 38 pionirskih, 39 mladinskih in 34 tekmovalnih trojic kategorije gasilci pripravniki.

Foto: Anja Mohorko
Okoli 500 mladih gasilcev z mentorji iz vse Slovenije se je že zgodaj dopoldne zbralo v športni dvorani Šolskega centra v Krškem, kjer jih je ob pričetku tekmovanja pozdravil tudi poveljnik Gasilske zveze Slovenije (GZS) Franci Petek.
Nov velik uspeh za Podravsko regijo. Čestitamo! Foto: Anja Mohorko
Mladi gasilci Podravske regije so tokrat dosegli odličen rezultat in bili kar dvakrat na najvišji stopnički, saj sta zmagali ekipi mladincev PGD Sela in pripravnikov PGD Stoperce.

Na kvizu so pionirji, mladinci in gasilci pripravniki opravljali pisni del tekmovanja, na katerem je bilo potrebno skozi štiri tematske sklope izkazati teoretično poznavanje gasilske organizacije, čemur je sledil še praktični del (vozli in vaja gasilske spretnosti). Za sojenje je skrbelo 15 sodnikov, za celotno izvedbo tekmovanja pa je skrbela blizu 50-članska ekipa organizacijskega in tekmovalnega odbora.

Mladinci Blaž, Gaj in Rok iz PGD Sela z mentorjem Alojzom Auerjem na najvišji stopnički. Foto: Anja Mohorko

Najboljšim ekipam čestital predsednik GZS Janko Cerkvenik

V sklepnem delu tekmovalnega dne se je okoli 500 mladih gasilcev z mentorji zbralo znova v športni dvorani krške srednje šole, kjer je na razglasitvi rezultatov in podelitvi medalj in pokalov najboljšim trem v vsaki kategoriji čestital tudi predsednik GZS Janko Cerkvenik.

Pripravniki Lucija, Lea in Luka iz PGD Stoperce z mentorjem Adijem Kopšetom na najvišji stopnički. Foto: Anja Mohorko

Med pionirji so bili najboljši člani ekipe PGD Dolenji Lazi 1 (GZ Ribnica), drugo mesto je pripadlo PGD Dobračeva (GZ Škofja Loka), tretje mesto pa so osvojili člani ekipe PGD Metlika 1 (GZ Metlika).

Mladincem PGD Sela pokal in medalje za zmago

V kategoriji mladincev so se na najvišjo stopničko zmagovalnega odra povzpeli člani PGD Sela z mentorjem Alojzom Auerjem (GZ Videm), z drugim mestom jim je sledila ekipa PGD Lokovica (GZ Šaleške doline), tretji pa so bili člani PGD Račna (GZ Grosuplje).

Pripravniki PGD Stoperce najboljši v državi

Najboljši v starostni skupini od 16 do 18 let so bili mladi člani PGD Stoperce z mentorjem Adijem Kopšetom (GZ Majšperk), druga je bila ekipa PGD Mlinše (Zagorje ob Savi), tretja pa ekipa PGD Grajska vas (GZ Žalec).

Včeraj curkomet na Selih in v Stopercah

Mlade gasilce PGD Sela so včeraj pričakali s curkometom; foto: Anja Mohorko

Pri gasilskih domovih na Selih in v Stopercah so včeraj pozno popoldne pripravili veličastna sprejema za zmagovalni ekipi in ostale udeležence državnega kviza. Mlade gasilce – zmagovalce so ob vrnitvi iz Krškega pričakali številni domači gasilci in vodstvi obeh gasilskih zvez; GZ Videm in GZ Majšperk.

Slavnostni sprejem za odlične mlade gasilce na Selih; foto: Anja Mohorko

“Včeraj smo dosegli še en mejnik v našem društvu. Lahko bi rekli, da smo se držali pregovora: prišli, videli, zmagali. Naši mladinci so ponovno dokazali iz kakšnega testa so in zopet stopili na najvišjo stopničko v državi. S tem so ubranili naslov državnih prvakov iz leta 2018 in državnih podprvakov iz 2017. Pionirkam je tokrat žal zmanjkalo nekaj športne sreče, vendar so kljub temu ponosno zastopale naše društvo. Doma nas je pričakal še slavnostni sprejem. Še enkrat iskreno čestitamo vsem tekmovalcem, ki so ime PGD Sela postavili na vidnejše mesto v Gasilski zvezi Slovenije,« so na facebook strani napisali člani PGD Sela.

Na Selih se je zmagovalcem, članom PGD Sela in vodstvu GZ Videm pridružil tudi videmski župan Branko Marinič; foto: Anja Mohorko

Veselje pred gasilskim domom v Stopercah

Tako so zmagovalce pozdravili v Stopercah v GZ Majšperk, mladim gasilcem pa je prišla čestital tudi županja občine Majšperk Darinka Fakin. Foto: Peter Kitak

Foto: Anja Mohorko, Peter Kitak