Ministrica Bratuškova na gradbiščih v kidričevski in cirkulanski občini

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je pred dnevi mudila na delovnem obisku na Štajerskem in v Prekmurju. Med drugim se je ustavila tudi na dveh večjih gradbiščih v Spodnjem Podravju; v Lovrencu na Dravskem polju in na gradu Borl.

V občini Kidričevo je ureditev ceste skozi Lovrenc na Dravskem polju v zaključni fazi. Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

V okviru terenskega obiska lokacij v občinah Laško, Slovenska Bistrica, Kidričevo, Cirkulane, Ljutomer, Turnišče in Tišina si je infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek ogledala napredovanje gradbenih del na cestah in železniških progah.

Ogledala si je potek gradbenih del nadgradnje železniške proge Zidani most – Celje, gradbišče modernizacije 2,6 km dolgega odseka ceste Cezlak – Pesek v občini Slovenska Bistrica, ki je eden največjih cestnih projektov v teku, vreden 5,8 mio €.

V družbi župana občine Kidričevo Antona Leskovarja si je ogledala zaključna dela ureditve 2,1 km ceste skozi Lovrenc na Dravskem polju, kasneje pa ob navzočnosti županje Cirkulan Antonije Žumbar tudi sanacijo brežine, zidu in terase gradu Borl.

Pod gradom Borl, kjer se trenutno sanirana brežina in grajska terasa.

Ministrica je bila še na gradbišču rekonstrukcije mostu v Ljutomeru, gradbišče rekonstrukcije 3,7 km ceste skozi naselje Gomilica ter gradbena dela rekonstrukcije 1 km ceste in izgradnje krožnega križišča v naselju Tišina.

Cesta skozi Lovrenc na Drav. polju je v zaključni fazi ureditve

Dela na 2,1 km ceste skozi Lovrenc na Dravskem polju so te dni že v zaključni fazi. Na novo je urejeno celotno vozišče, na obeh straneh ceste so zgradili pločnik, kolesarsko stezo, avtobusni postajališči, obnovili so dve križišči, uredili odvodnjavanje in namestili cestno razsvetljavo. Ob glavni cesti je zgrajena vzporedna pot, namenjena vožnji traktorjev, kmetijske mehanizacije in kolesarjev ter hoji pešcev. Pogodbena vrednost z izvajalcem je 2,5 milijona evrov, občina Kidričevo pa projekt sofinancira v višini 400.000 evrov.

Na ogledu modernizirane ceste v Lovrencu na Drav. polju

Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI) pa naj bi že kmalu uresničila tudi dolgoletno obljubo in do kidričevskega Taluma zgradila težko pričakovano novo dovozno cesto. Z gradnjo obvoznice naj bi začeli letos. Vrednost naložbe je 11,5 milijona evrov.

V novozgrajenem krožišču plapola slovenska zastava

Sanacija brežine pod gradom Borl poteka po planu

Ministrica Bratuškova si je ogledala tudi potek gradbenih del pod gradom Borl, kasneje pa tudi notranjost gradu Borl in izrazila moralno podporo, saj je grad v lasti Ministrstva za kulturo, je na svoji facebook strani sporočila županja Cirkulan Antonija Žumbar.

Sanacija brežine pod gradom Borl

»Ministrstvo za infrastrukturo bo na gradu Borl svoje delo v skladu s planom dokončalo. Zunanjo steno grajske terase pa je potrebno sanirati s sredstvi lastnika, to je Ministrstva za kulturo. Gradu Borl smo pripravili vsebino, dokument sem kot izhodišče aktivnosti posredovala ministru mag. Zoranu Pozniču. Grad je potrebno obdržati za naše zanamce, … Po navedbah ministrice Alenke Bratušek naj bi naslednje leto začeli z obnovo mostu, prav tako pa s preplastitvijo odseka ceste Dolane- Meje. Upam pa, da ne bo zopet zmanjkalo sredstev za Haloze,« je na facebooku še dodala županja Antonija Žumbar.

Vir in foto: Ministrstvo za infrastrukturo, Anton Leskovar, Antonija Žumbar