Med kritično bolnimi pacienti so tudi mlajše osebe

V javnosti se je ustvarilo mnenje, da virusna okužba koronavirusa nevarna samo za starejše osebe, pa še to samo tiste, ki imajo kronične bolezni (diabetes, visok krvni tlak, respiratorne bolezni, rak itd.). 

 

Morda lahko zaradi tega pojasnimo nonšalantno obnašanje ljudi, predvsem mlajših, ki ukrepov, ki veljajo v Sloveniji ne spoštujejo in se prosto sprehajajo, hodijo po nepotrebnih opravkih, družijo in zadržujejo na skupnih javnih prostorih.

Na slednje so včeraj množično opozarjali tudi župani obalnih in gorenjskih občin, ki so turistično “najbolj na udaru”. Nekaterih namreč niti grožnja koronavirusa, niti opozorila in navodila države ne ustavijo in se brezmiselno odpravljalo na izlete, s tem pa ogrožajo sebe, svoje bližnje kakor tudi domačine teh občin.

Dr. Janez Poklukar, Generalni direktor UKC Ljubljana zato opozarja, da so med kritično bolnimi pacienti tudi mlajše osebe. Opozarja mlade, da se lahko tudi pri mlajših in zdravih razvijejo hujše oblike bolezni. Bolezen mladih ne izbira, imamo tudi hujše oblike pri mladih in sicer zdravih. Upoštevanje pravil je tako ključno.

Več o tem, nadzoru zaposlenih v bolnišnici in širitvi kapacitet UKC v spodnjem videju.

MR