Maske več niso obvezne

Obvezna raba mask
Maske več niso obvezne!

Obveznost nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorih bo odpravljena, je vlada odločila na dopisni seji. Maske bodo še vedno obvezne v zdravstvu in nastanitvah socialnega varstva. Odločitev bo predvidoma še danes objavljena v uradnem listu, veljati bo začela v četrtek. Nošnja mask bo v zaprtih prostorih tako po novem zgolj priporočena.

 

Predlog je podala strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar, v kateri so odpravo obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih prostorih predvideli, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zaradi covida-19 zdravilo manj kot 35 bolnikov. Glede na podatke ministrstva za zdravje je ta kriterij izpolnjen več dni.

Vlada je z namenom preprečevanja širjenja epidemije covid-19 obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih prvič uvedla 30. marca 2020. Sprva je bilo dopuščeno namesto mask (tudi tistih iz blaga) nositi še druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, pozneje pa je bila predpisana obvezna nošnja kirurških mask ali mask tipa FFF2.

Epidemični ukrep pri delu javnosti sprejete kot nedopusten poseg v njihove osebne pravice. Še posebej so nekateri nasprotovali obveznosti nošenja zaščitnih mask za učence in dijake – kot na primer Socialni demokrati Tanje Fajon in sindikat SVIZ Branimirja Štruklja.

Infektologinja Bojana Beović in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek sta danes zaščitne maske izpostavila kot enega ključnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covida-19, so zapisali na Nova24tv.si. Kot sta dejala v ločenih izjavah za medije, bi bila slika v preteklih valovih epidemije brez mask veliko slabša.