Markovci: DEM  pričel z obnovo jezu, vredno skoraj 5 milijonov evrov

jez Markovci
Foto: DEM

V preteklih dneh so v Dravskih elektrarnah Maribor (DEM) pričeli z obnovo pretočnih polj in gradbeno ureditvijo jezu Markovci.

Že lani aprila so izgradili nadometno cestišče, ki omogoča lokalnemu prebivalstvu nemoteno prečkanje jezu v času izvedbe obnove pretočnih polj in gradbene ureditve jezu. Slednja bo zajemala zamenjavo oz. obnovo dotrajane hidromehanske, strojne in elektro opreme, protikorozijsko zaščito segmentnih zapornic in obnovo celotne gradbene konstrukcije jezu z zamenjavo zaščitne ograje.

Predvidevajo, da bodo v enem letu izvedli obnovo enega pretočnega polja, kar obnovo raztegne na obdobje 6 let (6 pretočnih polj) v letu 2026. Celotna investicija je ovrednotena na skoraj pet milijonov evrov, ki predstavljajo strošek Dravskih elektrarn Maribor.

Cilj prenove je zagotoviti daljšo življenjsko dobo jezu v Markovcih in zagotoviti proizvodnjo električne energije v HE Formi  tudi v nadalje. Družba DEM proizvede v svojih obratih namreč kar četrtino vse slovenske električne energije.

  »V lanskem letu dograjeno cestišče preko jezu Markovci je bil prvi korak v celovito prenovo objekta, ki jo, glede na to, da nam služi že dobrih štirideset let, nedvomno potrebuje. Veseli me, da, kljub dolgotrajnim postopkom javnega naročanja, ki so začetek nekoliko zamaknili, v naslednjih dneh začenjamo s celovito prenovo pretočnih polj. S tem bo tudi za prihodnje generacije zagotovljena varna proizvodnja električne energije hidroelektrarne Formin ter nadgrajena osnovna gospodarska, vodna in energetska dejavnost«, je ob povedal Andrej Tumpej, direktor Dravskih elektrarn Maribor.

Preberite še:

Obnovitvena dela na Gradu Borl!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR