Kurentovanje na Ptuju: Povorka navdušila kljub vremenskim spremembam, dežja na koncu ni bilo

Organizatorji letošnjega Kurentovanja na Ptuju so se soočili z izzivom nepredvidenega dežja, zaradi česar so morali zadnji trenutek skrajšati traso nedeljske mednarodne karnevalske povorke in uvesti številne spremembe. Te prilagoditve so sprva povzročile nekaj zmede med obiskovalci in udeleženci povorke. Kljub temu so Kurenti in druge pustne šege uspešno odgnali slabo vreme, tako da dežja in pretiranega slabega vremena na koncu sploh ni bilo.

 

Na ulicah in trgih Ptuja so se predstavili Kurenti in drugi tradicionalni pustni liki iz Slovenije ter karnevalske maske iz Romunije, Severne Makedonije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine ter Nemčije, ki so dokazali, da lahko pravo karnevalsko vzdušje prežene tudi najbolj muhasto vreme. Skupno je skoraj 2200 udeležencev v 71 skupinah navdušilo množico obiskovalcev, ki so, kljub začetni zmedi in spremenjeni trasi povorke, uživali v pestrem programu.

Ob prihodu kurentov na Mestni trg sta predsednik Državnega sveta Marko Lotrič, častni pokrovitelj 64. Kurentovanja, in županja Mestne občine Ptuj, Nuška Gajšek, izmenjala darili, kar je poudarilo pomen ohranjanja in spodbujanja kulturne dediščine, ki jo Kurentovanje predstavlja. Ta dogodek, ki združuje ljudi iz različnih koncev sveta, je ponovno potrdil, da so pustne tradicije in običaji ključni del slovenske in mednarodne kulturne krajine, zmožni celo preobrniti vremenske napovedi.

MR