Kurentovanje 2024: Praznik etnografskega pustovanja na Ptuju

Mogočni kurenti Foto: Marko Pigac

Letošnje Kurentovanje, že 64. po vrsti, se bo odvijalo od 3. do 13. februarja 2024 na Ptuju, mestu z bogato karnevalsko tradicijo. Uradni začetek praznovanja bo zaznamovan s kurentovim skokom v petek, 2. februarja ob polnoči, ko se kurenti ob ognju prvič oprtajo z zvonci in tako odganjajo zimo in zlo.

 

Dogajanje se nadaljuje z otvoritveno etno povorko 3. februarja, kjer se obiskovalcem predstavijo slikoviti pustni liki, kot so kurenti, kopjaši in medvedi. Vrhunec povorke bo predaja oblasti, sledi pa zabava z glasbeno skupino in Pustno ringarajanju.

Poseben dan bo sreda, 7. februarja, ko bo Mestni trg zavzelo na stotine kurentov in korantov. V soboto, 10. februarja, se bodo zvrstile še tri pomembne prireditve: otroško pustno rajanje, nočni spektakel s krampusi in kurenti ter sobotni pustni korzo.

Mednarodna karnevalska povorka v nedeljo, 11. februarja, bo predstavila tisoče karnevalskih mask in tradicionalnih likov. Ponedeljkova povorka otrok iz vrtcev bo prebudila pomlad po ulicah Ptuja.

Od 4. do 12. februarja bo na Mestnem trgu možno spoznati avtohtone pustne like in maske. Za mlajše obiskovalce pa so organizirana Pustna ringarajanja od 3. do 12. februarja.

Festivitete se zaključijo na Pustni torek, 13. februarja, z urbanim pustovanjem, DJ zabavo in pokopom pusta. Kurentovanje na Ptuju je priložnost za doživetje edinstvenega etnografskega in kulturnega bogastva Slovenije.

Program:

KURENTOV/KORANTOV SKOK
Petek, 2. februar
Začetek pustnega časa naznanja še posebno mističen dogodek. Ob polnoči in ob soju ognja si kurenti prvič nadenejo zvonce ter z glasnim zvonjenjem pričnejo odganjati zimo in zlo.

OTVORITVENA ETNO POVORKA
Sobota, 3. februar, 11.00
Ne zamudite edinstvenega etnografskega doživetja, ki ponuja dragocen vpogled v slikovite pustne navade od blizu in daleč. Na ptujskih ulicah in trgih vam bodo delali družbo številni tradicionalni pustni liki, kot so kurenti, kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki, medvedi in še kdo.
Med povorko se bo odvila tudi predaja oblasti. Po povorki se nam pridružite na zabavi z glasbeno skupino ter na Pustnem ringarajanju.

DAN KURENTOVIH IN KORANTOVIH SKUPIN
Sreda, 7. februar, 18.00, Mestni trg
Med Kurentovanjem je sreda vsako leto rezervirana za Dan kurentovih in korantovih skupin. Mestni trg bo preplavilo na stotine rogatih in pernatih kurentov/korantov.
Organizator dogodka: Zavod za turizem Ptuj, podpora pri organizaciji: Zveza društev kurentov

SOBOTNI PUSTNI KORZO
Sobota, 10. februar, 11.00, Mestni trg
Pustovanje je zakoreninjeno v življenje mesta Ptuj. Nadenite si pustno opravo in se pridružite sprehodu z meščani, Rimljani, srednjeveškimi trgovci, mnogimi drugimi pustnimi liki in seveda kurenti.

OTROŠKO PUSTNO RAJANJE
Sobota, 10. februar, 15.00, Mestni trg
Vse otroke vabimo v mesto, da se pridružite otroškemu pustnemu rajanju v maskah.

NOČNI SPEKTAKEL
Sobota, 10. februar, 17.00, Mestni trg
Krampusi, kurenti in koranti
Noč ima svojo moč – tudi za pusta! Na karnevalsko okrašene ulice Ptuja bo privabila številne skrivnostne like in pričarala spektakularno igro teme ter svetlobe. Obljubljamo pa vam tudi nepozabno ognjeno-glasbeno doživetje.

MEDNARODNA KARNEVALSKA POVORKA
Nedelja, 11. februar, 13.00
Že danes si rezervirajte čas za vrhunec Kurentovanja! Ptujske ulice in trge bo preplavil sprevod več tisoč karnevalskih mask ter tradicionalnih likov, ki bodo pripovedovali zgodbe o preteklosti, prihodnosti in današnjem času.
Po povorki sledita zabava z glasbeno skupino ter Pustno ringarajanje.

POVORKA OTROK IZ VRTCEV
Ponedeljek, 12. februar, 10.00, Mestni trg
Otroška pustna povorka v soorganizaciji z Vrtcem Ptuj, ki se je udeležijo otroci II. starostnega obdobja iz celotne Slovenije in po ulicah najstarejšega slovenskega mesta prebujajo pomlad.

SPOZNAJTE AVTOHTONE PUSTNE LIKE IN MASKE
4., 5., 6., 8., 9. in 12. februar, 18.00, Mestni trg

Ptuj je prestolnica etnografije, kjer lahko v intimnem vzdušju spoznate tradicionalne pustne like. Ob večerih jih lahko vidite v osrčju najstarejšega slovenskega mesta.

PUSTNA RINGARAJANJA
3., 4., 5., 6., 8., 9., 11., 12. februar, 17.00-18.00, Mestni trg
Pustne zabave in animacije za otroke bodo poskrbele, da bodo tudi najmlajši uživali v pustnem vzdušju.

PUSTNI TOREK IN POKOP PUSTA
Torek, 13. februar, 13.00, Mestni trg in staro mestno jedro
Na Ptuju je slovo od pusta še posebej praznično. Opoldne odložimo delo in se pridružimo zabavam v mestu ter njegovih lokalih. Tudi vi se pridružite edinstvenemu urbanemu pustovanju, ki se rado zavleče v pozne večerne ure.
Za zabavo bo skrbel DJ. Predaja oblasti s pokopom pusta se odvije ob 13.00.

MR