Kurenti obiskali državni zbor

V Državnem zboru so tradicionalno sprejeli kurente in pustno delegacijo ptujskega Kurentovanja.

Kurenti obiskali državni zbor; foto: kurentovanje.net
Medtem ko Valentin v deželo prinaša ključe do src in korenin, so sonce v prestolnico dostavili kurenti in drugi tradicionalni pustni liki s Ptujskega in Dravskega polja.
Pustna delegacija s Ptuja danes obiskala parlament; foto: kurentovanje.net
V imenu predsednika DZ Dejana Židana, častnega pokrovitelja jubilejne izvedbe našega največjega zimskega etnografskega festivala, jih je sprejel podpredsednik Državnega zbora Jože Tanko.
Povabilo na 60. Kurentovanje; foto: kurentovanje.net

Nekdanji župan Ribnice, ki je tudi znano karnevalsko mesto, se je kurentom zahvalil za obisk ter srečo in pozitivno energijo, ki so jo prinesli v parlament, jih priložnostno pogostil, delegaciji mestne občine Ptuj, v kateri so bili tudi županja Nuška Gajšek, predsednik organizacijskega odbora Kurentovanja, Branko Brumen, ter 17. princ karnevala, Darko Cafuta – baron Jakob Zekel Videmski, z gardo, pa zaželel veliko uspeha pri izvedbi prireditve, ki povezuje Slovence, uspešno širi našo kulturo v tujini in se že nekaj let odvija tudi pod patronatom UNESCA, je ekipa Kurentovanja zapisala v sporočilu za javnost.

Pustnim likom s Ptujskega se je v DZ pridružil tudi poslanec s ptujskega konca Boštjan Koražija. Foto: kurentovanje.net

Z obiskom Državnega zbora so kurenti simbolno povabili na 60. Kurentovanje na Ptuju in spremljajoče prireditve, ki bodo potekale med 15. in 25. februarjem 2020.

Kurentovanje letos prvič uradno pod okriljem Unesca

Obdobje veselja se je začelo s kurentovim skokom v noči z nedelje na ponedeljek. Kurentovanje bo letos prvič uradno potekalo pod okriljem Unesca, kurentov obhod pa je na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine uvrščen že od leta 2017. Največja zimska kulturno-etnografska prireditev v Sloveniji po navedbah spletne strani kurentovanje.net vsako leto pritegne okoli 100 tisoč obiskovalcev.

Na sobotni etnografski povorki 44 pustnih skupin in 10 držav

Na letošnjem medcelinskem srečanju tradicionalnih pustnih likov in mask (15. 2.) bo po napovedih organizatorjev nastopilo 2225 posameznikov oz. 44 skupin iz 10 držav, na mednarodni karnevalski povorki (23. 2.) pa 3023 mask oz. 49 skupin iz 11 držav. V sklopu 60. Kurentovanja bo na Ptuju in v njegovi okolici potekalo več kot 70 dogodkov.

Foto: Stanko Kozel

Pravo pustno rajanje se bo začelo z otvoritveno etnografsko povorko 15. februarja, ko bo na Ptuju potekala tudi 15. Lions Obarjada, peti letni čas – čas veselja oziroma pustni čas pa bo na Ptuju in okolici trajal do 25. februarja.

Vir in foto: kurentovanje.net