KURENTI IN KORANTI S SKOKOM NAZNANILI PRIČETEK 64. KURENTOVANJA

V noči iz 2. na 3. februar je na Ptuju zaznamoval začetek enega najbolj pričakovanih dogodkov v Sloveniji – 64. Kurentovanja. Tradicionalni kurentov oziroma korantov skok ob polnoči je oznanil prihod najbolj norega časa v letu, obdobja polnega veselja, plesa in tradicionalnih običajev, ki trajajo vse do pepelnice.

 

Na domačiji Zvonka Križaja, znanega tudi kot drugi princ karnevala Matevž Zoki v Budini, so se kurenti in koranti zbrali ob soju ognja. Obredno so si nadeli zvonce in z glasnim zvonjenjem ter plesom okoli ognja začeli svoje poslanstvo. Ta starodavni obred naznanja začetek pustnega časa na Ptuju, ki ga domačini imenujejo tudi “peti letni čas”.

Dogodek so s svojo prisotnostjo počastili tudi Marko Šamperl, Francesco Guffante, ptujski mestni sodnik in 19. princ ptujskega karnevala. Obiskovalci, med katerimi so bili kurenti, koranti, pokači in številni drugi, so bili priča začetku bogatega nabora dogodkov, ki jih v sklopu 64. Mednarodnega pustnega festivala organizira mesto Ptuj.

Kurentovanje, ki je z leti preraslo v mednarodno prepoznaven festival, prinaša v mesto Ptuj in njegovo okolico množico obiskovalcev iz vse Slovenije in tujine. S svojim edinstvenim kulturnim in etnografskim programom ne le ohranja starodavne običaje, temveč tudi združuje ljudi v skupnem praznovanju veselja in pustne norčavosti.

MR