5. marca z namenom ozaveščanja o racionalni rabi energije praznujemo svetovni dan varčevanja z energijo.

Pobuda je nastala 5. marca 1998 v Avstriji med prvim mednarodnim srečanjem o energetski učinkovitosti in je bilo namenjeno ozaveščanju vseh ljudi o potrebi po zmanjšanju porabe energije z razumno in trajnostno rabo energije.

Povečana energetska učinkovitost ne pomeni ogrožanja udobja in kakovosti življenja z zmanjšanjem rabe energije, ki jo uporabljamo v vsakdanjem življenju. Povečanje energetske učinkovitosti temelji na optimizaciji proizvodnih procesov in porabe energije, uporabi obnovljivih virov energije na škodo fosilnih goriv, ​​med drugim spodbujanju odgovorne porabe in recikliranja.

Kako torej lahko prispevamo k energetski učinkovitosti? Obstaja veliko preprostih ukrepov, ki jih lahko izvajamo skozi celo leto, ne le 5. marca. Vsi poznamo ukrepe, ki se jih pa eni držimo bolj drugi manj dosledno. Ampak veliko bomo prispevali k varčevanju z energijo in k boljšemu okolju, če bomo vsak dan upoštevali preproste predloge, ki ne bodo vplivali na naše ugodje, bodo pa veliko prispevali k varčevanju z energijo. Te preproste dnevne naloge so ugašanje luči in naprav, ko jih ne potrebujemo, uporaba energijsko varčnih naprav, varčni pristop k ogrevanju prostora itd..

Poleg okoljskih koristi bodo ta dejanja privedla do ekonomskih prihrankov za vaš žep.

ALI STE VEDELI?

Google onesnažuje svet!

termostat
Če zmanjšamo termostat samo za 1°C, lahko privarčujemo več kot 8% stroškov ogrevanja.

Za odgovor na povprečno iskalno poizvedbo v Google proizvedejo približno 0,2 g ogljikovega dioksida. Energija, potrebna za izvedbo desetih iskanj v Googlu, bi lahko napajala 60-vatno žarnico. Energija, ki jo porablja Google za iskalno poizvedbo v vsakem trenutku, bi lahko napajala 200.000 gospodinjstev. Pomislite na to naslednjič, ko boste iskali plesoče hrčke ali smejoče dojenčke.

Ko odprete vrata hladilnika, približno 30% hladnega zraka pobegne! To v bistvu vodi do večje porabe energije in večjega računa za električno energijo.

Kuhajte v mikrovalovni pečici, da prihranite energijo!Mikrovalovna pečica porabi približno 50% manj energije v primerjavi s pečico. Ali ste vedeli, da več energije mikrovalovna pečica porabi za digitalno uro kot za segrevanje in kuhanje?

Pralni stroj
Tretjino več energije porabimo če peremo na 60°C namesto 40°C.

Približno 75% električne energije, ki se porabi za napajanje elektronike doma, se porabi, ko so izdelki izključeni. Ko ne gledate TV, ga izključite iz elektrike in boste prihranili veliko energije. Računalnik, monitor in tiskalnik, če ga uporabljamo 4 ure dnevno, je 20 ur v stanju pripravljenosti, kar pomeni dodatnih 73 kWh porabe in 21 EUR dodatnega stroška letno.

Če znižamo termostat za samo 1°C prihranimo za 8% stroškov ogrevanja prostora. Pomislimo na to, ko pozimi odpiramo okna, ker nam je v stanovanju prevroče. Na letni ravni lahko prihranimo tudi preko 100€.

75% porabe energije aparatov gre v času pripravljenosti. Izključimo aparate iz električnega napajanja.

Samo 5% energije, ki je porabi telefonski polnilec, gre dejansko za polnjenje, ostalo se izgubi. Izključite telefonski polnilec iz električnega omrežja, ko ga ne uporabljate.

Perite perilo pri nižjih temperaturah.

Pranje oblačil pri 40°C porabi tretjino manj energije kot pri 60°C, učinkovitost je pa ista.