Klakočar Zupančičeva za Palestince odpravila pravila! Janša: “To bo nično!”

Kljub obstrukciji SDS in tudi NSi, slednja je obstrukcijo napovedala zaradi kršenja poslovnika, priznanju Palestine pa ne bi nasprotovala, je Klakočar Zupančičeva takoj sklicala dodatno sejo odbora za zunanjo politiko in tudi dodatno izredno sejo državnega zbora, da bi vladne stranke zavrnile predlog SDS za posvetovalni referendum in to še isti dan, ko je bil vložen, ter da bi lahko takoj za tem na novi izredni seji dosegli cilj vladnih strank: priznanje Palestine še pred evropskimi volitvami.

 

Janša: Priznanje s kršenjem postopka bo nično

Pred tem jih je s protestno napovedjo obstrukcije posvaril Janez Janša (SDS) tako: “Lahko odločate o priznanju Palestine čez 30 dni. Če bodo razmere boljše, lahko ta predlog mi podpremo, če bodo enake, tega ne bomo podprli. Če ga boste kljub našemu nasprotovanju sprejeli, bo legalen. Če ga boste pa sprejeli s kršenjem postopka in zakona, potem bo ničen. To je popolnoma jasno. In s tega vidika Slovenska demokratska stranka, naša poslanska skupina, v nadaljnjih postopkih pred pretekom tega 30-dnevnega roka tudi ne bo sodelovala, ker bi bilo tudi naše delo nično. Tako, da želim vam, bom rekel, trezen premislek, živce, malo ohladiti glave, v nedeljo bodo volitve, potem bo nov dan in se bo dalo bolj racionalno pogovarjati. Vmes se pa ukvarjate bolj s problemi Slovenije, za kar ste prisegli, ne pa s problemi Palestine.”

Novo razumevanje poslovnika in pravne države, po katerem lahko večina stori karkoli, je Klakočar Zupančičeva pojasnila tako: “Jaz bom kot predsednica državnega zbora skrbela za to, da bodo vsi pravni instituti uporabljeni v skladu s svojim namenom in v mejah, ki jih določa pravo. In danes smo bili priča tem zlorabam pravnih institutov oziroma pravici, ki pravicam, ki so dane poslankam in poslancem.”

Janša: V zgodovini slovenskega parlamentarizma se še ni zgodila taka manipulacija procedure

“Če je model pravne države v Sloveniji to, da bo veljalo nekaj, kar se zdi neki osebi na neki funkciji smiselno, ne pa tisto, kar piše v Poslovniku DZ RS ali zakonu, potem je stanje pravne države v Sloveniji slabše kot v Gazi,” je vodja opozicije Janez Janša komentiral poteze predsednice DZ, ki je povozila proceduro, da so lahko stranke vladajoče koalicije priznale Palestine pred evropskimi volitvami.

Po popoldanskem burnem dogajanju v državnem zboru se je odzval predsednik SDS Janez Janša. Kot je poudaril, je predsednica državnega zbora napovedala, da ne bo dovolila, da se spoštuje Poslovnik DZ. Opozoril je, da se v “vsej zgodovini slovenskega parlamentarizma še nikoli ni zgodilo, da bi predsednik te zakonodajne veje oblasti vnaprej napovedal manipulacijo procedure,” saj je predsednica državnega zbora naznanila spremembo dela Poslovnika DZ RS, ki govori o 30-dnevnem roku za obravnavo predloga posvetovalnega referenduma.

“Če boš nekaj spremenil, pomeni, da tisto obstaja; in ob tem, ko oni govorijo, da to obstaja, ko govorijo, da ne bodo dovolili, da se to upošteva, enostavno sprejemajo neke odločitve, ki so v nasprotju s to proceduro.”

V nadaljevanju je opozoril, da je procedura v demokraciji mati vladavine prava.

“Če ne spoštuješ procedure, če ne spoštuješ zakona ali pa poslovnika, ki se sprejema z dvotretjinsko večino, potem ni več pravil. In proti temu enostavno ni obrambe. Zdaj, če ni več pravil, potem se lahko opozicija recimo razglasi za večino in zamenja predsednika vlade,” je bil nazoren Janez Janša.

Za poteze predsednice DZ ni razumnih pravnih razlogov.

“Morda bi še bilo neko razumevanje, če bi bila Slovenija v izrednem stanju, če bi nam grozila epidemija, pandemija, zunanja nevarnost, vojna, naravna nesreča, da se kakšen rok krši, tukaj pa ne gre za nič od tega. Gre za neko dejanje, ki če ga sprejmeš danes ali če ne, ni popolnoma nobene razlike,” je bil jasen.

MR