Kje se je zataknilo, da imamo najvišjo pojavnost koronavirusa v Evropi?

Stanje na področju epidemiologije je takšno, kakršno je vodenje epidemije,” je ocenil nekdanji direktor NIJZ-ja dr. Milan Krek. In kakršno je vodenje države, bi lahko še dodali. Kot smo že pisali, je namreč 14-dnevna pojavnost koronavirusa v Sloveniji najvišja v Evropi, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100 tisoč prebivalcev je trenutno 957. Premier Robert Golob tega rezultata začuda ni razglasil kot enega izmed uspehov 100 dni aktualne vlade.
 
Nekdanji direktor NIJZ dr. Milan Krek je mnenja, da stanje epidemiološke slike odraža aktualno vodenje epidemije. Že če samo preverimo, kakšne ukrepe nam priporoča posvetovalna skupina – če sploh katere, je odgovor praktično na dlani. Posvetovalna skupina je v začetku septembra sicer nekoliko spremenila priporočila glede cepljenja in nošenja mask. Vsem, ki jim narava dela to omogoča, priporočajo delo na domu, posebej ranljivim skupinam in starejšim od 60 let. Učenci in dijaki oziroma njihovi starši pa lahko v lekarnah prevzamejo teste za samotestiranje na koronavirus. A vse to so zgolj priporočila, vlada namreč ni sprejela nobenega odloka. Priporočila pa vemo, v kakšni meri se v naši državi obnesejo so zapisali na nova24tv.si
 
Mi smo se v času vlade Janeza Janše pri predsedniku vlade dobivali enkrat na teden,” je še spomnil dr. Krek, ki je bil v tistem času pogosto tarča napadov. Posvetovalna skupina je s takratnim premierjem predebatirala vsak ukrep posebej, česar sedaj ni opaziti. Robert Golob je doslej predlagal morsko vodo in sonce, dr. Mario Fafangel pa mu “strokovno” ni nič kaj dosti oporekal. Prejšnja vlada je redno prirejala tiskovne konference in o stanju obveščala javnost – pa so jo zaradi tega grajali in ji očitali, da namenoma zastrašuje. Golobova vlada pa je očitno ubrala drugo pot – torej čim manj obveščanja. Če bi bilo po njihovo, sedaj verjetno niti ne bi vedeli, da smo “vodilni” v Evropi. Če so v prejšnji vladi informacije podajali iz političnih razlogov, jih sedaj iz teh istih razlogov ne predajajo javnosti. Ob tem je treba še spomniti na Golobovo obljubo, češ da nikoli ne bo lockdowna, po drugi strani pa že napoveduje ekonomski lockdown. Morda iz drugih razlogov, vendar vsi dobro vemo, kam bi nas to pripeljalo. Prejšnja vlada je tudi v obdobju najhujše epidemije naredila vse, da ne bi bilo treba zapirati gospodarstva. Zdaj bo očitno “drugače”.

 
Stanje brez ukrepov bo imelo posledice
Morda nas to jesen in zimo resda čaka bolj blaga oblika virusa, vendar pa to hkrati tudi pomeni – sploh brez ukrepov – hitrejše in obsežnejše širjenje in posledično višjo stopnjo prizadetosti v gospodarstvu. Starši bodo doma zaradi otrok, ostali pa zaradi bolniškega staleža.  Da se testiranje na domu ne obnese, se je izkazalo že v preteklosti. Ob sedanjem povišanji cen in inflaciji, pa je jasno, da si starši niti ne bodo več mogli privoščiti, da otrok ostane doma. Gospodarstvo bo torej prizadeto tudi brez zapiranja. Ljudje so prišli s počitnic, druženja je v septembru vse več – kar se bo v naslednjih dneh nedvomno poznalo tudi pri številu novih okužb, saj se ukrepi niso prilagodili. Že nedeljska številka potrjenih testov ni bila nizka, čeprav se jih čez vikend že tradicionalno testira najmanj. In nenazadnje, v svobodi ljudje pač plešejo – ljudem, ki v trgovinah nosijo maske, pa nekateri celo grozijo, da jih bodo pretepli. Podobno izkušnjo je žal doživel tudi dr. Krek so zapisali na nova24tv.si

Nekdanji direktor NIJZ Milan Krek

Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še dodatne težave, že sedaj jih imamo dovolj na zalogi, zato prenehajte povzročati dodatne težave in slabiti že tako (po vaše) slab sistem s sprejemanjem zakonov in uredb takega in drugačnega tipa. Dajte končno razumeti, da imate opravka z zapletenim sistemom, ki ga je potrebno reševati z dogovori, dialogom, empatijo in spoštovanjem do človeškega življenja, ne pa z grobimi posegi, ki so očitno vaša metoda dela, in s katerimi še bolj zapletate stanje v zdravstvu,” je dr. Krek zapisal v svoji kolumni na Portalplus.si, kjer je zatrdil, da je najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema ravno ministrstvo za zdravje. Opozoril je tudi na dejstvo, da je minister rabil zgolj tri mesece, da nas je uvrstil po zdravstvenem stanju in sistemu ter ukrepih med dežele t. i. tretjega sveta. Ni kaj, nekatere aktualna vlada je res zaslužna za nekatere dosežke – vendar žal v nasprotni smeri od želene.

 

 

Vir: nova24tv.si
 

Preberite še:

Andrej Golob: Napovedan odkup pšenice je bil velika polomija predsednika vlade in kmetijske ministrice! Država naj se vmešava čim manj!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Prejetih vse več vlog za izredno denarno pomoč: “Obvladuje strah povišanja cen v jesenskem času!”

Sladkorčki za brezdelneže, davčne batine za pridne in podjetne!

TS