Na spletu se je pojavil zapis Kristijana Muska Lešnika “O Mitingu resnice 2020 ali Zakaj se mi zdi, da so nam najprej ugrabili državo, potem pa vam proteste”.

 

V zapisu avtor sporoča resnične vzgibe in razloge za kolesarske proteste pretekli petek. Navaja, da so vse nečednosti, ki so protestnike spravile na kolesa, obstajale že veliko pred nastopom te vlade. Zato se sprašuje, zakaj se niso vzdignili že prej, ko s svojimi protesti ne bi ogrožali zdravja in življenj drugih sodržavljanov.

Navaja konkretne primere:

  • Pravite, da vas moti korupcija. Strinjam se z vami. Ampak kje ste bili, ko so se preplačevale žilne opornice in še kaj, da so se polnili nekateri žepi, medtem ko so se daljšale čakalne vrste.
  • Pravite, da vas motijo kadrovske menjave. Kje ste bili, ko je bivši predsednik vlade v medijih razlagal, da je logično, da vsaka vlada opravi kadrovske menjave.
  • Pravite, da je politika kriva za tragedijo v nekaterih domovih starejših. Kje ste bili v zadnjem desetletju, ko je država v študije o domovih starejših zmetala 78 milijonov evrov, ki bi jih lahko namenili za izboljšanje kadrovskih in drugih pogojev v domovih (toliko stane 2000 respiratorjev).
  • Pravite, da vas skrbi nameščanje političnih kadrov, namesto strokovnjakov (bivša direktorica NIJZ). Strinjam se z vami – tudi sam sem dostikrat opozarjal na politiko negativne selekcije in nastavljanja političnih kadrov na strokovne funkcije. Me pa zanima, zakaj se vam ni zdelo sporno, ko je taista oseba prevzela vodenje NIJZ v času vlade, v kateri je pred tem opravljala visoko politično funkcijo.
  • Pravite, da vas skrbi razraščanje represije v družbi. Strinjam se z vami. Ampak kje ste bili, ko so na čelo šolske (?!) inšpekcije imenovali policista (ne me narobe razumet, verjamem, da je g. Slokan vrhunski strokovnjak in srčen človek, ampak na simbolni ravni se mi zdi to grozna gesta).
  • Pravite, da vas skrbi odpiranje ideoloških tem in indoktriniranje. Strinjam se z vami. Ampak kje ste bili, ko je minister Pikalo vrinil v šolski sistem svoj z novoizumljeni predmet, za katerega je bilo treba na silo spreminjati strukturo programa srednje šole in za katerega sem na strokovnem svetu opozarjal, da odpira prostor za vnašanje ideoloških vsebin v šole.
  • Pravite, da vas skrbi madžarsko financiranje medijev. Strinjam se z vami. Ampak kdaj ste se oglasili zaradi medija v lasti finančnega sklada iz Luksemburga (to je tista davčna oaza v Evropi, v kateri je bil 18 let predsednik vlade tisti Juncker, ki za mnoge med vami pooseblja vse, kar vas moti pri EU).
  • Pravite, da vas motijo žaljivi tviti. Strinjam se z vami. Ampak kje ste bili nekaj mesecev nazaj, ko je neprimeren tvit objavil državni sekretar na šolskem ministrstvu.
  • Pravite, da vas moti žaljiv odnos do žensk. Strinjam se z vami. Ampak kje ste bili, ko je pomemben politik izsiljeval spolne usluge za službo.
  • Pravite, da vas moti sovražni govor. Strinjam se z vami. Ampak kje ste bili, ko je na RTV nekdo v eter rekel o tistih, ki ne častijo Tita: »Teh osem (odstotkov) bomo pa … saj zdaj so sv. Barbaro izpraznili … je spet prostor, a veste, … temu se reče sarkazem, ironija.«

Celotni zapis o resničnih razlogih protesta si preberite na tej povezavi:

O Mitingu resnice 2020 ali Zakaj se mi zdi, da so nam najprej ugrabili državo, potem pa vam proteste

PETICIJA

Na spletu se je pojavila peticija v podporo vlade Janeza Janše. Peticija nagovarja ljudi, ki verjamejo, da se je vlada Janeza Janše uspešno in učinkovito spopadla s krizo povezano s COVID-19.

Podpisniki, se strinjajo, da je neukrepanje Šarčeve vlade resno ogrozilo življenja državljank in državljanov Slovenije. Podpirajo vlado pri njenih ukrepih, ki jih je v izredno težkih razmerah hitro in učinkovito sprejela. Opozicijske stranke s svojimi dejanji želijo onemogočiti normalno delovanje države v kriznih časih in resno ogrožajo zdravje in življenja naših sodržavljanov.

Na spodnji povezavi je bližnjica do obrazložitve peticije in njenega podpisa:

Potrebujemo vlado, ki zna in zmore – in taka vlada nas potrebuje!

MR