Ukrepi, ki jih je Vlada RS uvedla, že kažejo pozitivne učinke in so dosegli kratkoročne cilje, ampak so še nujni, da se jih dosledno spoštuje.

 

Predsednik vlade, Janez Janša je izjavil, da bi ukrepe lahko začeli omejevati konec aprila ali maja. Kateri ukrepi bodo v prvi vrsti razrahljani, še ni znano.

Veliko tega, kar danes razumemo kor zaustavitev socialnega javnega življenja,  se bo začelo pred koncem maja ali že mogoče pred koncem aprila, vračati v normalno stanje.

Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci ob 11. uri sporočil, da bo Vlada RS do velike noči na vseh tiskovnih konferencah ozaveščala prebivalstvo, tudi s posebnimi gosti, da bodo njihova sporočila imela velik odziv. Scenarija, kot je bil pred desetimi dnevi ne želijo več doživeti, ko je bil zelo velik obisk turističnih točk širom celotne Slovenije.

Po naslednjem vikendu bomo vedeli kje smo, in če smo dovolj odgovorni in uspešno upoštevamo ukrepe. In takrat se bomo začeli ukvarjati s tem ali lahko sprostimo prepovedi, na katerih področjih in katere gospodarske panoge bi lahko začele delovati brez vpliva na povečanje širjenja virusa.

Jelko Kacin

Posebna previdnost pri vračanju v stanje pred virusom

Ukinitev ali razrahljanje ukrepov že konec aprila
Ukinitev ali razrahljanje ukrepov že konec aprila. Foto: Twitter

Predsednik Vlade, Janez Janša je sporočil da moramo biti pri sproščanju omejitev zelo previdni, saj nevarnosti večjega izbruha širjenja virusa še ni mimo.

Jane Janjša: “Zaenkrat nam gre dobro in uspeli smo nadoknaditi veliko zamud.”

Vse ukrepe, ki jih je vlada sprejemala, jih je sprejemala po mnenju stroke, res pa je da stroka dolgo časa ni bila enotna. V začetnih fazah epidemije se je Vlada RS obrnila tudi na izkušnje, ki so jih imele druge države pri spopadu z virusom. Glede na to, da Slovenija ni bila prvo žarišče virusne epidemije, so bile izkušnje drugih držav na mestu pri uvajanju ukrepov v Sloveniji. Zato so zraven mnenja stroke upoštevali tudi prakse drugih držav.

Ukrepi so uspešni
Ukrepi so uspešni. Foto: Twitter

Ukrepi se med prebivalstvom dosledno upoštevajo, zato je trenutno zdravstveni sistem vzdržen in vsak pacient je deležen ustrezne obravnave, je povedal direktor UKC Ljubljana. Paziti moramo, da se ukrepov držimo še naprej, da bo zdravstveni sistem ostal vzdržen in tako bodo lahko rešili številna življenja, ki jih v nasprotnem primeru ne bi in bi doživeli italijanski ali španski scenarij.

Želite biti redno obveščeni o ukrepih vlade za vas? Všečkajte FB stran:

MR