Karnevalska oblast in tradicionalni liki oživijo Ptuj

V času najbolj živahnega praznovanja v letu, 64. Kurentovanja, je Ptuj zaživel v polnem sijaju svoje etnografske dediščine. V simboličnem dejanju je županja predala oblast princu karnevala Marku Šamperlu ter ptujskemu mestnemu sodniku Francescu Guffanteju, ki bo v času kurentovanja vodil mesto. Županja je izrazila veliko veselje ob teh dogodkih, saj predstavljajo čas, ko lahko vsi skupaj odložimo skrbi in se prepustimo veselju pustnega časa.

 

Ptujske ulice in trgi so se preobrazili v živopisano etnografsko prizorišče, ki so ga zasedli tradicionalni pustni liki. Kurenti, kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki, medvedi in številni drugi so s svojimi nastopi pričarali edinstveno doživetje, ki povezuje tradicijo s sodobnostjo. Etnografske povorke, ki so privabile več kot 2200 nastopajočih iz petih držav, so predstavile bogato kulturno dediščino s poudarkom na raznolikosti in skupnih koreninah.

V sklopu kurentovanja se je predstavilo 76 skupin iz najrazličnejših društev, ki so s svojimi nastopi obogatile dogajanje in poudarile pomen ohranjanja kulturne dediščine. Ta dogodek ne le združuje ljudi v skupnem praznovanju, ampak tudi izobražuje in spodbuja razumevanje različnih kultur ter tradicij.

Kurentovanje na Ptuju ostaja ena največjih in najbolj prepoznavnih etnografskih prireditev v Sloveniji in širše, ki s svojo edinstvenostjo vsako leto privabi obiskovalce iz vse Slovenije in tujine. Letošnje, že 64. po vrsti, kurentovanje ponovno potrjuje, da je Ptuj mesto, kjer tradicija in sodobnost hodita z roko v roki v praznovanju življenja in skupnosti.

MR