Kakšno “boljšo prihodnost” je v dveh letih zagotovila vlada dr. Roberta Goloba?

Fotomontaža: Demokracija

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke (SDS) zahteva sklic izredne seje Državnega zbora Republike Slovenije z naslednjo točko dnevnega reda: “Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije ob 2. obletnici delovanja”.

 

Prvega junija 2024 bo minilo dve leti, odkar je zaprisegla vlada pod vodstvom dr. Roberta Goloba, ki je ob svoji prisegi obljubil, da bo Slovenijo popeljal v boljšo prihodnost. Po dveh letih pa poslanci SDS opozarjajo na številne težave, ki jih vidijo v delovanju vlade.

Po začetnih obljubah o reformah in povečanih investicijah so poslanci priča razgradnji sistema. Zdravstveni sistem razpada, državo pa pretresa stavkovni val, ki vključuje zdravnike, sodnike, tožilce, upravne delavce in druge. Dolgotrajna oskrba ostaja neurejena, stanje v domovih za starejše pa je kritično.

SDS poudarja, da vlada Goloba vse, kar je sprejela prejšnja vlada Janeza Janše, razveljavlja, kar škodi ljudem in gospodarstvu. Med drugim je vlada razveljavila Zakon o dohodnini in znižala splošno olajšavo, kar bo delavcu s povprečno plačo zmanjšalo neto letni prihodek za 664 evrov. Ukinjen je bil tudi Urad Republike Slovenije za demografijo, dolgotrajna oskrba pa je bila zamaknjena.

Na področju infrastrukture so številni projekti zaustavljeni, medtem ko se načrtujejo dragi železniški projekti. Energetska kriza je še ena točka kritik, saj so bile cene električne energije med najvišjimi v EU, vlada pa je spodbujala izgradnjo sončnih elektrarn, kar je prineslo dobičke nekdanjemu podjetju premiera Goloba, Gen-I.

Kadrovanje je bilo po besedah SDS najbolj intenzivno v zgodovini Slovenije, kar naj bi povzročilo veliko zamenjav na vseh ravneh javnega sektorja. Korupcija je še en velik problem, saj je Slovenija na Indeksu zaznave korupcije 2023 dosegla zgodovinsko dno.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je po mnenju SDS aktivna predvsem v smeri izvrševanja levičarske agende. Vlada pa se prav tako sooča s kritikami glede kmetijstva, kjer so bile uvedene nove obdavčitve in omejitve, kar otežuje delo kmetov.

Poslanska skupina SDS z zaskrbljenostjo ugotavlja, da se je stanje v Sloveniji v času vlade dr. Roberta Goloba poslabšalo in se sprašuje, kakšna je ta boljša prihodnost, ki jo je obljubljal premier. S svojim predlogom priporočila pozivajo vlado, naj spoštuje ustavni red in deluje za blaginjo Slovenije.

MR