Na včerajšnji tiskovni konferenci so predstavili sprejete sklepe za preprečevanje širjenje okužb.

 

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj je predstavil tudi sklep vlade, ki je odločila, da se ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo, podaljša do 31. avgusta 2020. Na začasnem čakanju na delo je še vedno nekaj več kot 24 tisoč delavcev, v nekaterih panogah še vedno ni zaznati okrevanja ali pa to ni dovolj močno za zagotovitev polne izkoriščenosti kadra. Strma rast brezposelnosti se je po treh mesecih meseca junija umirila. Trenutno je na zavodu 89.377 brezposelnih oseb.

Vlada je sprejela še nekatere druge aktualne sklepe na podlagi epidemioloških priporočil NIJZ.

Na predlog ministrstva za zdravje je vlada podaljšala veljavnost odloka o obveznem nošenju zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru ter obveznega razkuževanja rok.

Ministrstvo za notranje zadeve je vladi predlagalo podaljšanje ukrepov o omejitvah zbiranja po različno velikih skupinah. Do 10 ljudi brez seznama, do 50 oseb z izdelovanjem seznama, do 500 udeležencev na javnih dogodkih glede na odobritev izvedbe s strani NIJZ.

Vlada je odpravila določitev minimalnega obratovalnega časa in prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah in z zakonom določenim dela prostih dnevih, še vedno pa ostajajo zaprti nočni klubi in diskoteke.

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

MR