Kakšna je dejanska svoboda medijev v Sloveniji

V Sloveniji je bila na obisku predsedujoča skupini Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temelj Sophie in ‘t Veld, ki je prišla, da bi dobila “pravo sliko”, kaj se v resnici dogaja v Sloveniji, na področju pravne države in medijev.

Čeprav je vpogled, kakšno je stanje medijev pri nas, že dobila aprila letos, in sicer z videoposnetkom, ki si ga lahko ogledate spodaj, se ga je raje odločila cenzurirati.

Janez Janša naj bi se danes v okviru “ocenitve stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji”, s strani delegacije Evropskega parlamenta dobil tudi z Sophie in ’t Veld, a je sestanek odpovedal, saj slednja očitno ni pripravljena zares slišati obe strani.

Janez Janša je dejal, da si že od leta 1987 osebno prizadeva, da bi evropski parlament razpravljal o vladavini prava in svobodi medijev ter stanju demokracije v Sloveniji,

“takrat na začetku to ni bilo mogoče, ker je bila Slovenija še v Jugoslaviji, smo pa takšno pomoč takrat najbolj potrebovali, na neki način pa potrebujemo to razpravo tudi sedaj oziroma ves čas tranzicije, ki še vedno ni končana.”

Poudaril je, da so predstavniki vlade pripravljeni sodelovati kadarkoli, in dodal, da upa, da bo epidemija čim prej končana, da bo razprava lahko opravljena tudi v živo in da bo časa za nastope in pojasnila dovolj ter da pri tem ne bo cenzure.

Janša je nato dejal, da ni “nobena skrivnost, da imamo v Sloveniji probleme z vladavino prava in svobodo medijev. Seveda pa na te probleme gledamo različno. Tisto, kar je objektivno merilo, pa so dejstva”.

Stanje svobode medijev v Sloveniji

Žal tisti, ki imajo polna usta svobode medijev, takšnih problemov, kot so problemi slovenskih novinarjev, ki so bili bodisi pretepeni skoraj do smrti ali pa odpuščeni iz službe, ko so umirali, ne vidijo,” je dejal premier Janez Janša.